Statenvragen inzake beloningen bestuurders woningcorporaties

Geacht college,
Uit publicaties in diverse media blijkt dat een groot aantal bestuurders-directeuren van woningcorporaties een beloning van ruim boven de maatschappelijk aanvaarde Balkenendenorm ontvangt. Hierbij valt met name maar niet uitsluitend de Eindhovense woningcorporatie Trudo op, waar directeur Aussems een salaris ontvangt van bijna € 370.000[1]. In een persbericht  verzonden door zijn dochter en woordvoerder (in dienst van Trudo) Sietske Aussems liet Trudo vandaag aan leden van Provinciale Staten als "relatie" weten dat het vaste inkomen na aftrek van de variabele beloningen en de afkoop daarvan €152.000 bedraagt. Dat is een opmerkelijke stelling, aangezien wij met een rekensom tot een andere conclusie komen: €368.857 minus de afkoop van toekomstige variabele beloning is nog steeds €204.173 beloning zijnde salaris, pensioenkosten, sociale lasten en variabele beloning van het afgesloten boekjaar. Naast de geldelijke beloningen blijkt uit documentatie[2] dat de directeur van Trudo een hypothecaire lening aan zichzelf heeft verstrekt. Woningcorporatie Trudo ontving in 2010 enkele tonnen aan provinciaal subsidiegeld.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. In 2010 ontving woningcorporatie Trudo onder meer een subsidie van €238.450 van de provincie Noord-Brabant. Hoeveel provinciaal geld heeft Trudo in 2011 ontvangen en hoeveel is betaald, geraamd of aangevraagd voor 2012?

2. Kan het college de rekensom bevestigen dat de beloning exclusief de afkoop van toekomstige variabele beloning van de directeur van Trudo €204.173 bedroeg in 2011? Kan het college bevestigen dat dit nog steeds een beloning boven de Balkenende-norm is?

3. In Brabant is met brede steun binnen de Staten de Brabantnorm afgesproken, een maximale beloningsgrens op het niveau van het ministerssalaris die geldt als voorwaarde om provinciale subsidie te kunnen ontvangen. Bent u bekend met de Brabantnorm op het niveau van het ministerssalaris? Kunt u bevestigen dat de beloning van €204.173 ruim boven de Brabant-norm is?

4. Deelt u de mening van de PVV dat het beeld dat Trudo over de beloning probeert neer te zetten via onder meer een persoonlijke boodschap aan haar 'relaties' feitelijk onjuist is? Zo nee, waarom niet? Vindt u het getuigen van goede smaak dat Trudo het salaris van de directeur ook nog openlijk verdedigt terwijl Trudo tegelijkertijd zichzelf profileert een corporatie te zijn voor klanten met een inkomen van maximaal €40.000 met betrokkenheid bij de samenleving? Zo ja, kunt u dat aan de belastingbetaler uitleggen?

5. Bent u ook met ons eens dat de afkoop van toekomstige variabele beloning van ruim €135.000 net zo goed de bankrekening van de directeur spekt als zijn reguliere topsalaris dat al doet? Zo nee, waarom niet?

6. Deelt u onze mening dat de genoemde beloning -of die nu inclusief als exclusief de genoemde afkoop van toekomstige variabele beloningen is- voor een maatschappelijke instelling veel te hoog is en daarmee maatschappelijk onaanvaardbaar? Zo nee, waarom niet?

7. Bent u gezien het boven-Balkenendesalaris van de directeur van deze corporatie bereid eventuele subsidie aan Trudo onmiddellijk stop te zetten? Zo nee, waarom niet?

8. Deelt u onze mening dat indien de directeur van deze corporatie een normaal salaris zou ontvangen, de provinciale subsidie niet eens nodig zou zijn geweest? Zo nee, waarom niet?

9. De provincie Noord-Brabant participeert tevens in verschillende projecten samen met woningcorporatie Trudo, bijvoorbeeld in het project Achterste Donk 1 te Vessem[3]. Als mede-eigenaar van het Eindhovense Strijp S speelt Trudo een rol bij 2018Brabant Culturele Hoofdstad. Bent u bereid om zolang de directeur van Trudo een dergelijk exorbitant hoog salaris ontvangt niet meer met Trudo samen te werken in projecten? Mocht u nog wel samen willen werken: hoe kunt u dit rijmen met het zogenaamd 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'?

10. Kunt u een overzicht verschaffen van alle woningcorporaties die direct of indirect subsidie ontvangen van de provincie Noord-Brabant? Zo nee, waarom niet?

11. Kunt u bij dit overzicht aangeven of er sprake is van beloningen boven de Brabantnorm bij betreffende woningcorporaties? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Alexander van Hattem

Patricia van der Kammen

[1] http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/11648386/Eenderde-corporatiedirecteuren-boven-Balkenende-norm.ece

[2] http://www.quotenet.nl/biz/baas-eindhovense-woningbouw-geeft-zichzelf-hypotheek.php

[3] http://brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/agenda-en-vergaderstukken-statencommissies/crow.aspx?qvi=39994