Statenvragen lijst steunzenders kabinet

Geacht college,
 
RTL nieuws berichtte[1] afgelopen donderdag over de uitgelekte kabinetsstrategie voor het Nederlands referendum over de associatieovereenkomst[2] tussen de EU en Oekraïne van 6 april aanstaande. Dat leidt tot de volgende vragen:
 
1. Is het college bekend met de betreffende berichtgeving1 over de uitgelekte kabinetsstrategie voor het Nederlands referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne van 6 april aanstaande?
 
2. Tot de uitgelekte documenten behoren een samenvatting van de kernboodschappen van het kabinet, een Q&A van het referendum[3], en een lijst 'steunzenders'[4]. Deze lijst steunzenders bevat tientallen organisaties, partijen, bedrijven en mensen die bij het kabinet in beeld zijn om in de ja-campagne van het kabinet zoveel mogelijk kiezers over te halen om 'Ja' te stemmen. Op deze lijst staan naast de pro-EU politieke partijen, Oekraïnse organisaties en bedrijven ook commissarissen van de koning en burgemeesters.
 
Is het college net als de PVV van mening dat het niet past in een democratie dat de regering diverse instellingen en bestuurders voor een politiek karretje spant om burgers te beïnvloeden? Kan het college uitsluiten dat de provincie op wat voor manier dan ook (of het nou op verzoek van het kabinet, uit eigen beweging of anderszins is) een voorkeur uitspreekt in deze verkiezingen?
 
3. Is de CdK benaderd door of namens het kabinet in verband met het referendum? Zo ja, welk(e) onderwerp(en) zijn precies aan de orde gekomen (graag een volledige inventarisatie)? En zo ja, kan de PVV alle documenten samenhangend met de communicatie in dat kader ontvangen?
 
4. Is het wel eens eerder voorgekomen dat de CdK door het kabinet is benaderd bij verkiezingen? Zo ja, wanneer was dat en welk(e) onderwerp(en) zijn precies aan de orde geweest (graag een volledige inventarisatie)? Zo ja, dan ontvangt de PVV graag alle documenten samenhangend met de betreffende communicatie.
 
5. Is het college net als de PVV van mening dat de CdK op geen enkele wijze stelling moet nemen als het gaat om verkiezingen, en dus ook niet bij het referendum van 6 april? Zo nee, waarom niet? Indien nee, kan het college dan toelichten waarom het wél gepast zou zijn als de CdK de burgers zou proberen te beïnvloeden als het gaat om hun stem?
 
6. Is het college, in het bijzonder de voorzitter, bereid om afstand te nemen van de strategie van het kabinet, en volmondig en publiekelijk te pleiten voor een neutrale houding, zonder ruimte voor argumenten vóór of argumenten tégen? Zo nee, waarom niet?
 
7. Is het college, in het bijzonder de voorzitter, bereid het kabinet te melden geen enkele rol te willen hebben als 'steunzender' of anderszins betrokken te willen zijn in de beïnvloeding van de uitslag van het referendum? Zo nee, waarom niet?
 
8. Is het college bekend met het feit of er Brabantse gemeentes als 'steunzender' benaderd zijn door het kabinet? Zo ja, welke gemeentes betreft het? Bent u bereid de betreffende burgemeesters te herinneren aan het belang van een neutrale houding ten aanzien van het referendum? Zo nee, waarom niet?
 
9. Op de lijst 'steunzenders' staan diverse organisaties die ook in Brabant zaken doen dan wel gesprekspartner van de provincie zijn, en dus verwikkeld zijn in het Brabantse bestuurlijke netwerk. Bijvoorbeeld koepelorganisaties agrarische sector, Rabobank, MKB, VNO NCW. Kunt u garanderen dat u op geen enkele wijze invloed uitoefent op dan wel lobby voert richting deze organisaties? Zo nee, waarom niet?
 
Bent u ook bereid op geen enkele andere wijze een voorkeursbeleid te voeren jegens welke organisatie dan ook vanwege een mening ten aanzien van het referendum? Zo nee, waarom niet?
 
Namens de PVV Noord-Brabant,
 
Patricia van der Kammen

 


[1] http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/strategie-uitgelekt-zo-promoot-het-kabinet-een-ja-bij-het-oekraine-referendum

[2] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/trb-2014-160.html

[3] http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2016/02/18/46_vragen_oekraine_referendum.pdf

[4] http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2016/02/18/BNers_en_opiniemakers.pdf

 

Beantwoording: pdfLijst_steunzenders_kabinet_beantwoording_dd_22-03-2016.pdf