PVV Noord-Brabant: CdK moet zélf 'een beetje lef' tonen en oproepen om de grenzen te sluiten!

De PVV Noord-Brabant vindt de uitspraken van CdK Van de Donk in het BD buitengewoon ongepast. Bij een bijeenkomst over asielopvang in Boekel zou de CdK de lokale politici op het hart hebben gedrukt om "zich niet te laten leiden door het kabaal van tegenstanders" en gesteld dat ze "een beetje lef" en "ruimhartigheid" moeten tonen. "Dit citaat is een totale miskenning van de opvatting van vele Brabantse burgers, die niet op de opvang van welvaartszoekende asieleisers zitten te wachten", aldus PVV-fractievoorzitter Alexander van Hattem.
Tegelijkertijd blijkt de screening van asielzoekers ernstig tekort te schieten, wat ten koste kan gaan van de veiligheid van onze Brabantse burgers. "De CdK moet dus juist zelf een beetje lef tonen door bij het kabinet te pleiten voor het sluiten van de grenzen, in plaats van gewillig aan de opvang van asieleisers mee te werken" aldus Van Hattem.
Geacht college,
 
Volgens berichtgeving onder meer op Brabants Dagblad (BD)[1] blijkt uit een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat duizenden asielzoekers dit jaar Nederland zijn binnengekomen zonder goed te zijn doorgelicht. Zo ook in aanmeldcentrum Budel. Uit de reactie van het kabinet blijkt dat ondanks verbeteringen in de procedure het nog niet duidelijk is of het proces nu optimaal is.[2] Desondanks blijft de Commissaris van de Koning (CdK) pleiten om de asielopvang in Brabant door te drukken.
 
De PVV Noord-Brabant heeft hierover de volgende vragen:
 
1. Is het college bekend met de berichtgeving1?
 
2. Wat betekent deze tekortschietende screening voor de risico's in en rond de bestaande opvang in Brabant, die inmiddels via de zogeheten Brabantse Aanpak zonder inspraak wordt afgedwongen?
 
3. Is de CdK als Rijksheer bereid om dit risico voor de Brabantse burgers niet voor zijn rekening te willen nemen, aan de Regering te laten weten aan de asielinstroom niet meer mee te zullen werken en in plaats daarvan “een beetje lef” te tonen door te pleiten voor de onmiddellijke sluiting van de grenzen voor asielzoekers? Zo nee, waarom niet?
 
4. Volgens het BD[3] zou de CdK bij een bijeenkomst in Boekel over asielopvang in Noord-Oost Brabant bij lokale politici op het hart hebben gedrukt “zich niet te laten leiden door het kabaal van tegenstanders”.
 
Kan de CdK dit citaat onderschrijven? Zo ja, kunnen de CdK en GS aangeven of dit betekent dat zij volkomen lak hebben aan Brabantse burgers die de plannen van de ‘Brabantse Aanpak Vluchtelingen’ niet onderschrijven?
 
5. Daarnaast is in het BD de CdK als volgt geciteerd: "Op een bevolking van 2,5 miljoen inwoners in Brabant, moet de opvang van 7.000 asielzoekers geen probleem zijn. Het vraagt een beetje creativiteit, een beetje ruimhartigheid en misschien een beetje lef"
 
Kan de CdK dit citaat onderschrijven? Zo ja, kunnen de CdK én GS aangeven hoe ruimhartig het is naar onze eigen Brabantse burgers om asieleisers die acht veilige landen gepasseerd zijn, gebrekkig gecontroleerd zijn en op jacht zijn naar onze welvaart hier opvang, woningen en sociale voorzieningen aan te bieden?
 
Namens de PVV Noord-Brabant,
 
Alexander van Hattem
Patricia van der Kammen

 


[1]                      http://www.bd.nl/algemeen/binnenland/controle-asielzoekers-niet-op-orde-in-budel-en-ter-apel-1.6020438

[2]              http://www.telegraaf.nl/binnenland/25815910/__Asielzoekers_opnieuw_doorgelicht__.html

[3]              http://www.bd.nl/regio/oss-uden-veghel-e-o/boekel/van-de-donk-roept-raadsleden-op-tot-beetje-lef-voor-opvang-asielzoekers-1.6023302

 

Beantwoording: pdfFalende_controles_aanmeldcentrum_Budel_beantwoording_dd_14-06-2016.pdf