Statenvragen Handhaving en toezicht in het buitengebied van West-Brabant

Geacht college,

 

De PVV fractie heeft met afgrijzen kennis genomen van het artikel “Natuur West-Brabant is een dump-walhalla” (1) van BN de Stem. Criminele afvaldumpers(2), stropers(3) en vandalen(4) hebben vrij spel in het West-Brabantse buitengebied.

Volgens het artikel van BN de Stem werken de verantwoordelijke organisaties niet goed samen. Erger nog, soms zitten ze in elkaars vaarwater. De PVV fractie is van mening dat er onvoldoende toezicht en handhaving is in het buitengebied van West-Brabant.

Dat leidt tot de volgende Statenvragen:

  1. Deelt dit college de mening van de PVV fractie dat er onvoldoende toezicht en handhaving aanwezig is in het buitengebied van West-Brabant? Zo nee, waarom niet?
  2. Welke concrete maatregelen gaat dit college treffen om het toezicht en de handhaving in het buitengebied van West-Brabant te verbeteren?
  3. Kan het college aangeven hoe vaak per jaar er vogels geroofd worden in het Noord-Brabant en hoeveel vogels dit betreft?
  4. Welke maatregelen treft dit college om vogelroof in de Brabantse natuurgebieden tegen te gaan? Zijn hierover afspraken gemaakt met Terrein Beherende Organisaties (TBO’s)?
  5. Heeft het handhavingsproject samen sterk in het buitengebied (SSIB) al met succes dader(s) van vogelroof opgespoord?
  6. Kan het college aangeven hoe vaak per jaar er slachtafval wordt aangetroffen in het buitengebied in Noord-Brabant?
  7. Heeft het handhavingsproject samen sterk in het buitengebied al met succes dader(s) van illegaal dumpen van slachtafval opgespoord?
  8. De informatie over SSIB op de provinciale website is summier en ook informatie op de websites van de omgevingsdiensten is summier dan wel niet actueel(5). Wat zijn de resultaten geweest van SSIB vanaf 2014 tot heden?
  9. In 2016 bedroeg de bijdrage van de Provincie Noord-Brabant €45.000.Wat zijn concreet de prioriteiten van SSIB voor 2016?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

(1) http://www.bndestem.nl/regio/etten-leur/natuur-west-brabant-is-een-dump-walhalla-1.6049701

(2) http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/afval-van-geslachte-schapen-aangetroffen-in-bos-bij-landgoed-mattemburgh-1.5942573

(3) http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/vogels-massaal-uit-natuur-geroofd-voor-handel-1.6019132

(4) http://nos.nl/artikel/2105304-loslopende-paarden-bijna-aangereden-door-trein.html

(5) http://www.odbn.nl/toezicht-en-handhaving/ssib/resulaten

 

Beantwoording: pdfHandhaving_buitengebied_West-Brabant_beantwoording_dd_21-06-2016.pdf