Statenvragen Risico’s ‘grote grazers’ in Brabantse natuurgebieden

Geacht college,
 
Op 30 mei jl. ontsnapten een groep waterbuffels uit natuurgebied de Noordwaard in de Biesbosch door het Steurgat over te zwemmen.[1] Deze ‘grote grazers’ van ruim duizend kilo leveren bij ontsnapping een risico op voor het verkeer, bewoners en voorbijgangers. In natuurgebied de Maashorst is onlangs als ‘grote grazer’ een kudde wisenten, Europese bizons, uitgezet. Ondanks het herhaaldelijk ontkennen van betrokkenheid van een provinciale rol hierbij door gedeputeerde Van den Hout (SP), worden de wisenten uitgebreid gepromoot op de provinciale website en in Brabant Magazine, er is zelfs een VIP-arrangement naar de wisenten te winnen[2]. Ruiters en menners beklagen zich ondertussen dat zij hierdoor niet meer welkom zijn in het gebied, vanwege de veiligheid rond de wisenten is 80 procent van het gebied niet meer beschikbaar voor paardensport.[3]
 
Dit roept bij de PVV fractie de volgende vragen op:
 

1) De waterbuffels grazen in de Noordwaard onder beheer van stichting Free Nature[4]. Uit beantwoording van Statenvragen van de PvdD van 22 oktober 2013 (kenmerk 3480850) blijkt dat Free Nature betrokken is bij een provinciaal pilotproject voor natuurvlees.

a. Zijn de waterbuffels in de Noordwaard in het kader van dit project uitgezet?

b. Is de provincie anderszins (direct of indirect, bijvoorbeeld via Parkschap de Biesbosch) betrokken bij het waterbuffelproject?

c. Welke (overheids)organisaties zijn betrokken bij het waterbuffelproject en welke afspraken er zijn gemaakt omtrent veiligheid en uitbraakrisico’s?

d. Bij wie ligt de primaire bestuurlijke verantwoordelijkheid bij het waterbuffelproject?

2) Op 23 mei jl. raakte in een natuurgebied in het Duitse Sauerland een wandelaar gewond bij een aanval door een wisent.[5]

a. Kan GS aangeven in hoeverre zij dit risico ook in de Maashorst mogelijk acht? Welke maatregelen zijn genomen om dit te voorkomen?

b. Waarom promoot de provincie op haar website en in Brabant Magazine de wisenten als zij zelf geen actieve rol zegt te hebben bij het uitzetten van deze dieren?

c. Wat moet worden verstaan onder een VIP-arrangement en vanuit welke doelstelling en budget wordt dit door de provincie aangeboden?

d. Welke (overheids)organisaties zijn betrokken bij het wisentenproject en welke afspraken er zijn gemaakt omtrent veiligheid en uitbraakrisico’s?

e. Bij wie ligt de primaire bestuurlijke verantwoordelijkheid bij het wisentenproject?

3) Wat is de boodschap van GS voor ruitersporters die willen recreëren in de Maashorst? Bent u bereid zich in te zetten zodat zij weer welkom zijn in dit natuurgebied? Zo nee, waarom laat u de zogenaamde natuurdoelstellingen met grote grazers prevaleren boven de voor toerisme en recreatie belangrijke ruitersport?

4)

a. Is GS bereid om met alle betrokken overheden en organisaties in overleg te treden om de risicos’s van het ontsnappen van grote grazers te voorkomen?

b.Deelt GS de mening van de PVV dat het ontsnappen van grote grazers risico’s kan opleveren voor verkeer, voorbijgangers en bewoners en dat dergelijke risico’s niet op mogen wegen tegen de zogenaamde natuurdoelstellingen? Zo nee, waarom niet?

Alexander van Hattem

PVV Noord-Brabant

 


[1]        http://www.omroepbrabant.nl/?news/2499601033/Paniek+in+de+Biesbosch+zeven+waterbuffels+ontsnappen+en+zwemmen+het+Steurgat+over.aspx

[2]        http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/natuur-en-landschap/nieuws-natuur-en-landschap/2016/maak-kans-op-vip-arrangement-in-de-maashorst.aspx  

[3]        http://www.kliknieuws.nl/regio/omroeper/92951/ruiters-niet-welkom-in-de-maashorst-door-komst-wisenten-

[4]        http://www.anp360.nl/nieuws/article/454488?h=1e022d0f0d321eb791580e8a5d0ce7e5&c=305

[5]        http://www.derwesten.de/staedte/nachrichten-aus-bad-berleburg-bad-laasphe-und-erndtebrueck/rothaarsteig-wisentkuh-greift-wanderin-an-id11852226.html

 

Beantwoording: pdfGrote_grazers_beantwoording_dd_28-06-2016.pdf