Statenvragen PVV NB over afschieten wisent

Geacht college,

Volgens een bericht op Omroep Brabant[1] is vanochtend in de Maashorst een wisent doodgeschoten die eerder een boswachter had gebeten en op een bezoeker was afgestormd.
Volgens Stichting de Maashorst en de natuurbeherende organisatie ARK Natuurontwikkeling was afmaken ‘de enige optie’. Dit roept bij de PVV-fractie de volgende vragen op:

1. Bent u bekend met dit bericht?
2. Is het college door betrokken organisaties vooraf geïnformeerd of geconsulteerd over het voornemen tot het afschieten van de wisent? Zo ja, wat was hierop uw reactie? Heeft het college zich op enigerlei wijze ingezet om afschot van dit dier te voorkomen?
3. Is de provinciaal vertegenwoordiger in Stuurgroep de Maashorst vooraf geïnformeerd of geconsulteerd over het voornemen tot het afschieten van de wisent? Zo nee, waarom niet? Zo ja, heeft dit tot enige actie geleid?
4. Deelt het college het standpunt van de PVV-fractie dat het ronduit schofterig is om een gezond dier onnodig te doden omwille van het voortzetten van een prestigeproject voor natuurontwikkeling? Zo nee, waarom niet?
5. Afgelopen juni gaf uw college in beantwoording van Statenvragen van onze fractie[2] over de risico’s van de wisenten voor wandelaars aan: “Incidenten met grote hoefdieren zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar GS achten het risico in de Maashorst aanvaardbaar klein.” Hoe kunt u deze stellingname rijmen met het feit dat nu al tot twee keer toe voorbijgangers zijn aangevallen? Valt dit voor het college onder een ‘aanvaardbaar klein risico’? Hoe groot acht u de risico’s voor voorbijgangers, gelet op deze ervaringen?
6. Daarnaast gaf u in de beantwoording op deze vragen aan dat de wisenten “uitstekend” passen in het natuurbeleid van de provincie. Is GS nog steeds van mening dat de wisenten uitstekend in uw natuurbeleid passen, nu voorbijgangers zijn aangevallen en de door u uitverkoren wisent ten faveure van de voortzetting van uw natuurbeleid is afgemaakt?
7. Ook gaf u in de beantwoording aan dat de wisenten “een toeristisch-recreatieve attractie” zijn. Deelt u de mening van de PVV-fractie dat het ongewenst is om met publieke middelen een verkapt safaripark te exploiteren, voor welk doel het leven van de wisent nu is opgeofferd?
8. Door uw college is aan Stichting ARK Natuurontwikkeling subsidie verleend[3] voor aanschaf/huur en beheer van grote grazers in de Maashorst, waarmee de wisenten zijn uitgezet. Heeft het college naar aanleiding van de incidenten met voorbijgangers enige actie ondernomen richting de betrokken organisaties? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

9. Is door of namens het college een vergunning of ontheffing verleend voor het afschieten van de wisent? Zo ja, onder welke voorwaarden en met welke overwegingen?

10. Bent u bereid om alle betrokken partners op te roepen te stoppen met dit prestigeproject voor natuurontwikkeling en dus de proef met de wisenten in de Maashorst te beëindigen, zodat noch voorbijgangers, noch de wisenten nog langer het risico lopen onnodig slachtoffer te worden? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant

Met vriendelijke groet,

Alexander van Hattem

[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/255660812/Bijtende+wisent+doodgeschoten+in+natuurgebied+de+Maashorst.aspx

[2] http://www.pvvnoordbrabant.nl/images/statenvragen/Grote_grazers_beantwoording_dd_28-06-2016.pdf

[3] http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/natuur-en-landschap/natuur/ecologische-hoofdstructuur/-/media/F00AB6E5B982496AA48CD492295B9E6D.pdf

 

Beantwoording: pdfAfschieten_wisent_beantwoording_dd_01-11-2016.pdf