Column: Alternatieve Nieuwjaarstoespraak Brabant

‘’Beste zakenvrienden, Statenleden en topambtenaren: wat hebben we het weer gezellig met elkaar en wat zorgen we goed voor elkaar. Nu het gepeupel niet binnen is, kunnen wij openhartig zijn over hetgeen wij ook dit jaar voor u geregeld hebben.

Beste Nol. De milieufederatie van je harkt nog geen 10.000 euro zelf bij elkaar op jullie begroting van ver over de miljoen, maar toch weet je ons keer op keer te overtuigen van de noodzaak om je paniekfirma zonder enig draagvlak ettelijke tonnen per jaar toe te schuiven. Stel je voor dat we eens snel door de regel- en vergunningverlening zouden kunnen gaan. Het leed is niet te overzien, grote delen van dit provinciehuis en de rechtelijke macht worden werkloos. Beste Nol, jij begrijpt tenminste hoe we hier de boel aan de gang houden!

Dat de Beekse Bergen jaaarenlang moest wachten op de bouw van wat bungalows, dat de Efteling jaaaarenlang dwarsgezeten is, dat de helikopterschool bij Woensdrecht dankzij jullie in de problemen komt.. ach, maakt niet uit. Het houdt ons lekker bezig! Oké, het houdt de bouwvakkers in Brabant en werknemers van Woensdrecht thuis, maar goed: Jan Kees Konijn en Gertie Geitenwollensok zijn er blij mee. Gaan jullie ook nog even voorop in de stikstofstrijd? Je weet wel, dat spul dat 80% van de lucht uitmaakt en – net als CO2 – de planten heerlijk laat groeien en bloeien, waardoor we veel minder landbouwoppervlak nodig hebben  om dezelfde hoeveelheid hoogwaardig voedsel te verkrijgen. Je moet er niet aan denken!

Ach, meneer van Trudo. Vervelend dat u zo onheus bejegend wordt over uw salaris. Veel te gemakkelijk van alles optellen, terwijl u in andere jaren wel aan de normen voldoet.  Wij gaan niet moeilijk doen over die subsidies hoor, die zijn voor al die enige projecten en dan ligt het normenverhaal helemaal anders!

Meneer Sanders, vandaag telt u toch niet mee als werkdag hoop ik? Oh, wel… wordt het feestje weer 1500 euro duurder. Ik zal mijn uiterste best doen dit aan de burger uit te leggen. Ja, wij gaan het binnenharken, dat Culturele Hoofdstadje! De rest had een nog slechter bidbook geproduceerd, om je te bescheuren! Maar beste Sanders, voor die 12 miljoen die er intussen al doorheen gejaagd is, verwachten we wel wat fatsoenlijks voortaan! Een beetje kritiek mag ook wel in zo’n toespraak.

Zakenvrienden! Natuur is business. Duurzaamheid is duur. Profiteer er van! Wij als overheid doen er alles aan de bevolking bang te houden voor de uitstervende soorten in Brabant. Biodiversiteit!! De grafieken kleuren zo rood mogelijk. Natuurlijk weten wij ook wel dat die modellen van geen kant deugen en dat de daadwerkelijke tellingen van SOVON en het CBS werkelijk geen enkele reden tot paniek geven, maar je kunt er zo lekker mee geld uit de zak van de argeloze en goedgelovige burger kloppen!

Ook het klimaat staat weer bovenaan de agenda. Het warmt weliswaar al tijden niet of nauwelijks meer op, de CO2-theorie ligt zwaar onder vuur en die malle windmolens en zonne-energieprojecten dragen nagenoeg niets bij aan een zo gewenste reductie van het plantenvoedsel CO2, maar het verdient zo lekker. De burgers kunnen nu met de SDE-opslag ook een beetje extra doneren aan klimaattechnisch kansloze oplossingen. Een goede vrind van mij gaat overigens bij een windmolenpark een restaurant openen met uitsluitend wild gevogelte op de kaart. Komt per 50.000 stuks per jaar in Nederland gratis uit de lucht vallen, dus mooi goedkoop!

Wel moeten we oppassen met onze duurzame agenda. U en ik, vrinden, weten natuurlijk ook wel dat we hier in Brabant op een berg schaliegas zitten waarmee we spotgoedkoop en veilig vele decennia veel schoner energie kunnen genereren, ja het bedrijfsleven zou er enorm van profiteren en de burgers krijgen een smak geld terug door afschaffen van klimaatbeleid! De economie zou gaan floreren als vanouds!

Gelukkig is er wel eens een ongelukje gebeurd met dat gas, dus kunnen wij met een kulargument dat goedkope gas mooi beneden laten zitten. Ja, mensen: liever 1% reductie van CO2 met peperdure wind- en zonne-energie dan 50% reductie met schaliegas, want stel je voor dat het nagenoeg onmogelijke tòch zou gebeuren!

Ja, milieu, daar kan je een goede naam van krijgen. Wij, hier in de Staten gaan papierloos vergaderen. Dat scheelt wel 1 boom per vergadering. Onder ons: wij gaan toestemming geven het mooie BZOB-bos in Helmond om te hakken. Om dat bos te compenseren moeten we – hahaha – tot voorbij het jaar 3300 vergaderen! Ach ja, alles voor de beeldvorming, nietwaar?

Dan de wegen… alle coalitiepartijen, maar ook de meeste oppositiepartijen willen dat de N65 wordt aangepakt. Aangezien wij alleen maar vanuit ons provinciale potje kijken en niet naar de belangen van de belastingbetaler, kunnen wij helaas nog niet zoveel doen aan deze weg. Wij wachten met zijn allen op het Rijk, en tot die tijd schrijft elke partij keurig in zijn verkiezingsprogramma dat die verschrikkelijke weg aangepakt moet worden.

Nee, dan zijn we qua peperdure en onrendabele HOV-buslijnen een stuk sneller. Ineens mag er volstrekt zinloos een prachtige laan met bomen in Eindhoven uit de grond gerukt worden om ruimte te maken voor een asfaltstrook waar eens in de 10 minuten een enkel al dan niet half gevuld busje overheen mag hobbelen. Ja vrienden, dan hoor je onze linker afdeling niet over verwoestingen voor 2 minuten tijdwinst!

Weet u wat wel snel gaat? Met het vliegtuig naar Parma. Van de bekende Parmahammen. Een stukje regiobranding om je vingers bij af te likken. Jammer dat de maffia de parmahamvarkens met afval gevoerd heeft, maar verder staat de branding als een huis! Daar moeten we naar toe! Met de hele santekraam aan, al dan niet gesubsidieerde, belangbehartigers praten over duurzaamheid.

Vrinden: aan alle bemoedigende toespraken komt een eind. Ik zou zeggen: profiteer er van, zolang je kan. Als die gure rechtse wind in dit huis gaat waaien, dan valt te vrezen dat het subsidieregister – waar wij helaas niet meer onderuit konden om te publiceren – een heel stuk ingekrompen worden, zowel in waarde als in lengte! Dus doek uw talloze adviesbureaus en kenniscentra op indien u weet dat de Statenleden de gewenste informatie ook gewoon bij het CBS kunnen ophalen en de linkse lobby reeds uitstekend vertegenwoordigd is via de politieke partijen.

Het ga u goed in 2013 en houdt alvast rekening met een heel ander beleid, alleen nog op hoofdlijnen en zonder al die grappige nutteloze subsidies in de nieuwe tijd die komen gaat! ‘’

Harry van den Berg, in de rol van elite-politicus,

Partij voor de Vrijheid – Noord Brabant