PVV houdt vast aan motie vrachtwagenverbod N69

Politieke kinnesinne brengt de gezondheid zuidelijk van Eindhoven schade toe. “Een, op de VVD na, statenbreed aangenomen motie om doorgaand vrachtwagenverkeer te weren uit de kernen van Aalst en Valkenswaard wordt weggemoffeld door Gedeputeerde Staten op oneigenlijke gronden”, aldus Statenlid Harry van den Berg.
Volgens de PVV kan het niet zo zijn dat politiek gekissebis tussen verschillende gemeenten ten koste gaat van de bewoners langs de N69 - de weg is steevast te vinden in de top 10 van meest vervuilde wegen in Nederland -, terwijl een eenvoudige oplossing die elders nauwelijks meer schade brengt, maar wel jaarlijks 2500 kilometer aan vrachtwagens door de kernen bespaart, terzijde wordt geschoven, omdat politiek draagvlak – lees: onderling gedoe – zou ontbreken.


In de motie is destijds aangegeven dat goede, steekhoudende argumenten een reden zouden kunnen zijn om af te zien van de motie. Angst voor wat wrijving tussen verschillende gemeenten zijn wat de PVV betreft geen valide argument en ze roept Gedeputeerde Staten op de motie om de mogelijkheid voor een transitverbod voor vrachtwagens te onderzoeken alsnog onverkort uit te voeren.
In Noord Brabant is bij Hoeven en Bosschenhoofd zonder problemen en op zeer eenvoudige wijze een transitverbod voor vrachtwagens gerealiseerd, zoals de motie dat ook voorstaat op de N69, waar lokaal vrachtverkeer gewoon gebruik kan blijven maken van de huidige routes en alleen doorgaand verkeer een andere route moet volgen. Voor het lokale bedrijfsleven en leveranciers zijn de gevolgen van dit transitverbod nihil, terwijl zowel de veiligheid als de luchtkwaliteit er op vooruit gaan.


Harry van den Berg
PVV Noord Brabant