Amendement Afzien van afsprakenkader

Provinciale Staten van Noord-Brabant, in vergadering bijeen op vrijdag 3 maart 2023, ter bespreking van Statenvoorstel 01/23 “Wensen en bedenkingen aangaande afsprakenkader toekomstige kapitaalbehoefte Enexis en eenmalige dividenduitkering Fudura”

Ontwerpbesluit 01/23 B als volgt te wijzigen

1. “1. Ter kennis van Gedeputeerde Staten te brengen dat zij geen wensen en bedenkingen hebben, als bedoeld in artikel 167, lid 4 van de Provinciewet, met betrekking tot het voornemen van Gedeputeerde Staten om tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Enexis in te stemmen met ondertekening door Enexis van het Afsprakenkader tussen Alliander, Stedin, Enexis en de Staat.”

Te vervangen door:

` “1. De volgende bedenkingen ter kennis van Gedeputeerde Staten te brengen:
- Dat de kapitaalbehoefte van Enexis op dit moment en in de nabije toekomst nog helemaal niet aan de orde is.
- Dat het afsprakenkader niet concreet genoeg is.
- Dat het Rijk afdwingt dat omdat een netwerkbeheerder (Stedin) kapitaalbehoefte heeft, twee andere netwerkbeheerders (Liander en Enexis) een ongunstig afsprakenkader opgedrongen krijgen.
- Dat de wereld er over 10 jaar heel anders uit kan zien en dat Enexis dan vast zit aan een afsprakenkader wat niet meer passend is.
- Dat de huidige aandelen en het dividend zullen verwateren als het Rijk toetreedt.
- Dat een veto vanuit het Rijk ongewenst is.
De volgende wens ter kennis van gedeputeerde staten te brengen:
- Afzien van ondertekening van dit afsprakenkader.”

2. “2. Ter kennis van Gedeputeerde Staten te brengen dat zij geen wensen en bedenkingen hebben, als bedoeld in artikel 167, lid 4 van de Provinciewet, met betrekking tot het voornemen van Gedeputeerde Staten om tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Enexis in te stemmen met een éénmalige uitkering van €100 miljoen aan de aandeelhouders van Enexis uit de boekwinst bij de verkoop van Fudura.”

Te vervangen door:

“2. De volgende bedenkingen ter kennis van gedeputeerde staten te brengen:
- Dat de eenmalige uitkering aan Brabant van 30,8 miljoen uit de verkoop van Fudura ontoereikend is.
De volgende wensen ter kennis van gedeputeerde staten te brengen:
- Niet instemmen met de eenmalige uitkering.
- De opbrengst van de verkoop van Fudura te gebruiken voor de aflossing van de converteerbare lening van 150,9 miljoen euro.”

 PVV Noord-Brabant
Niels Jansen