Spreektekst wensen en bedenkingen provinciale deelname aan Stichting La Vuelta Holanda

Voorzitter,

De PVV fractie draagt de wielersport een zeer warm hart toe. Desondanks vinden we de kosten van dit eenmalige evenement veel te hoog. De verschillende overheden dragen 6,4 miljoen euro bij plus 2,5 miljoen euro subsidie van VWS. Kosten die kunnen oplopen bij een eventueel negatief resultaat, waarvoor de publieke partners een aanvullende bijdrage moeten verstrekken, die zij contractueel niet kunnen weigeren. Gelet op de tekorten bij de Giro d’Italia 2016 in Gelderland is dit niet ondenkbeeldig.

Daarnaast is dit evenement omkleed met deugdoelstellingen, zoals over duurzaamheid. Hiervoor wordt de organisatie More2Win ingeschakeld die op haar website over La Vuelta Holanda aangeeft: “Hierbij draait het niet alleen om ecologische verduurzaming, maar ook om het vergroten van de maatschappelijk impact van het evenement. Zo zet More2Win bijvoorbeeld haar Refugee Team in om de organisatie en lokale activatieprogramma’s actief en duurzaam te ondersteunen bij ‘het Feest in de Stad’.”

Voor de PVV is een miljoenenverslindend deugfeestje met asieleisers van het “Refugee Team” geen feest, maar een fiasco. Wij zullen dit voorstel dan ook niet steunen.