Spreektekst motie tegengaan bijensterfte

Vorig jaar was het ''jaar van de bij'', maar ook dit jaar moet onze aandacht uitgaan naar de bijen. 
 
Afgelopen september heeft de PVV samen met alle aanwezige Statenfracties verzocht om stil te staan bij de bij, de bijensterfte en te beseffen dat de bij een onmisbare schakel is en van groot belang economische belang is voor de Brabantse land- en tuinbouw door het bestuiven van voedselgewassen. 
 
De unaniem ingediende motie was op advies aangehouden in afwachting van een notitie. De uitwerking van de notitie, met dank aan de PvdD voor de technische vragen, is echter teleurstellend en geeft slechts summier de huidige situatie weer zonder in te gaan op toekomstige mogelijkheden. Verscholen wordt achter formulering in de motie om niet meer overhoekjes beschikbaar te stellen en voortvarend bijkasten te laten plaatsen. Hoe wil de provincie overigens inspelen op de landelijk aangenomen PVV-motie voor het plaatsen van bijkasten op overheidsgebouwen? Daarnaast staat subsidie geven aan de BMF niet gelijk aan een actief provinciaal beleid om aandacht te vragen voor groenbeheer om bijensterfte tegen te gaan. 
 
Hopelijk ziet het college deze motie dit jaar dan ook als een stimulans om bijen niet als een bijzaak te beschouwen en daadwerkelijk een voorbeeldfunctie te vervullen door een proactieve(re) bijdrage te leveren aan het tegengaan van de bijensterfte.
 
In stemming gebrachte motie: