Statenvragen negatief advies Vliegbasis Volkel

Geacht college,

Op maandagavond 25 november was in diverse media te lezen dat GS op maandag een negatief advies heeft uitgebracht over de milieueffectrapportage voor de Vliegbasis Volkel vanwege de vermeende opslag van kernwapens.[1] De PVV-fractie is zeer verbaasd dit besluit via de media te moeten vernemen, terwijl een statenmededeling over dit onderwerp was toegezegd, welke eerst in de commissie Ecologie en Ruimte (ER) zou worden besproken. De bespreking hiervan in de commissie ER van afgelopen vrijdag 22 november was uitgesteld omdat de statenmededeling nog niet beschikbaar was. Op de provinciale website (inclusief SIS en iBabs) was maandagavond nog geen informatie over dit besluit beschikbaar.

Dit roept de volgende vragen op:

  1. Bent u bekend met de berichten in de media (o.a. NOS en Omroep Brabant[2] ) over het negatieve advies over de milieueffectrapportage voor de Vliegbasis Volkel? Zo ja, geeft deze berichtgeving het standpunt van GS correct weer?
  2. Waarom hebt u de media hierover éérder geïnformeerd dan Provinciale Staten?
  3. Waarom hebt u dit besluit naar buiten gebracht terwijl een statenmededeling hierover was toegezegd die in de commissie ER zou worden besproken?
  4. Deelt u onze mening dat u PS op deze wijze op onbehoorlijke wijze heeft gepasseerd? Zo nee, bent u van mening dat u PS correct en tijdig heeft geïnformeerd?

Op NOS.nl is de volgende uitspraak van gedeputeerde Van den Hout te lezen:

De gedeputeerde gaat ervan uit dat Hennis Plasschaert het advies zal negeren. Ze moet dat besluit dan wel motiveren, vindt hij. Maar of hij van die uitleg veel wijzer zal worden, is zeer de vraag. "Het beleid zal wel blijven dat ze bevestigen noch ontkennen dat er kernwapens in Volkel liggen", zegt Van den Hout.

  1. Onderschrijft GS de uitspraak van de gedeputeerde op NOS.nl? Zo nee, wat is dan wel de correcte weergave van zijn uitspraak?
  2. Als de gedeputeerde er al van uit gaat dat de minister het advies zal negeren, welke toegevoegde waarde ziet GS dan in het uitbrengen van dit advies?
  3. Uit de uitspraak van de gedeputeerde is op te maken dat zijn advies bedoeld is om te achterhalen óf er kernwapens op Volkel liggen. Deelt u onze mening dat de gedeputeerde hier een formele adviesprocedure misbruikt voor zijn activistische agenda? Zo nee, wat is volgens u dan de toegevoegde waarde dat een gedeputeerde zich bemoeit met bondgenootschappelijke verplichtingen waarover hij geen zeggenschap heeft?
  4. Deelt u onze mening dat de opstelling van de gedeputeerde de formele adviestaak in de m.e.r.-procedure tekort doet, wat ten koste gaat van de behandeling van de milieuaspecten waarover de provincie wél zeggenschap heeft, zoals geluid, en daarmee de omwonenden van Volkel tekort doet? Zo nee, waarom niet?
  5. Deelt u onze mening dat gedeputeerde Van den Hout op deze manier niet meer kan worden gezien als een serieuze gesprekspartner voor Defensie? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Alexander van Hattem