Statenvragen over gemeentes die grondverliezen verhullen met dubieuze boekhoudtrucs‏

Geacht college,

Onder meer Het Financieel Dagblad[1] en Elsevier[2] berichten over Nederlandse gemeenten die volop gebruik maken van boekhoudkundige trucs om grote verliezen op hun grondposities te verhullen. Zo zou er onder meer sprake zijn van het boeken van de investeringen onder een andere post, of het verlagen van de toe te rekenen rentekosten. Van dat laatste zou volgens de berichtgeving bij de gemeente Eindhoven sprake zijn. .

Volgens het Financieel Dagblad heeft Noord-Brabant niet ingegrepen bij een omstreden 'stelselwijziging' van de gemeente Breda en heeft ook de accountant geen bezwaar gemaakt, ondanks protesten van de Rekenkamer van Breda.

Bovenstaande roept bij de PVV de volgende vragen op: 

1. Is het college op de hoogte van de genoemde berichtgeving?

2. Wat vindt het college van het gebruiken van boekhoudkundige trucs om gemeentelijke verliezen te maskeren?

3. In de berichtgeving wordt Eindhoven genoemd als een van de gemeenten waar grondexploitaties op papier opeens minder verliesgevend of zelfs winstgevend worden door het verlagen van rentekosten voor bouwprojecten. Is het college op de hoogte van de handelwijze van de gemeente Eindhoven? Zo ja, hoe luidde de conclusie van het College over de jaarrekening en begroting van de gemeente Eindhoven?

4. Volgens de berichtgeving heeft Noord-Brabant niet ingegrepen maar uiteindelijk meegebogen toen Breda een omstreden stelselwijziging doorvoerde waardoor verliezen werden uitgesteld, ondanks protesten van de Rekenkamer van Breda. Berichtgeving op Binnenlands Bestuur bevestigt dat[3]. Vormt de beschrijving op BB een accurate weergave van de gebeurtenissen in de casus Breda? Klopt het dat de Provincie de gemeente Breda een escape heeft gegeven door toe te staan dat Breda achteraf alsnog voor de juiste documentatie en besluitvorming zorgt? Zo nee, hoe luidt dan wel het juiste feitenrelaas?

5. Kan de conclusie worden getrokken dat het college kennelijk uitzonderingen op de regels toestaat? Wat vindt het college daarvan?

6. Is het college net als de PVV van mening dat uitzonderingen niet mogen worden toegestaan? Zo nee, waarom niet?

7. Vindt het college dat er een goede signaalfunctie uitgaat richting andere gemeenten als de provincie een oogje dichtknijpt?

8. Heeft het college de begroting 2014 van de gemeente Breda goedgekeurd? Zo ja, waarom?

9. Zijn er meerdere casussen waarbij er bevindingen rondom de grondposities in de jaarrekeningen van gemeentes zaten of zitten? Zo ja, kunt u een lijst van bevindingen toevoegen? Wat heeft het College ondernomen in dit kader?

10. Kan de PVV de toezichtsbrieven ontvangen die de Provincie ten behoeve van jaarrekening/begroting aan de gemeentes heeft gestuurd?

11. Op welke wijze vindt binnen de provincie Noord-Brabant de beoordeling op de gemeentelijke jaarrekeningen en begrotingen plaats?

12. Wordt er bij de beoordelingen gekeken naar boekhoudkundige trucs (bijvoorbeeld zoals de genoemde om verliezen op aangekochte grond te verhullen)? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt er door de provincie richting gemeenten die zich aan deze praktijken schuldig maken gereageerd?

Patricia van der Kammen

PVV Noord-Brabant

[1] http://fd.nl/economie-politiek/842084-1402/gemeente-verhult-grondverliezen-met-dubieuze-boekhoudtrucs

[2] http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/2/Gemeenten-verhullen-grondverliezen-met-boekhoudkundige-trucs-1460008W/

[3] http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/breda-moet-stelselwijziging-uitleggen-aan.9032683.lynkx