Persbericht en Statenvragen PVV Noord-Brabant: Brabantse PVV vernietigend over Gedragscode “Windmaffia"

Met een niet mis te verstane tirade richting de initiatiefnemers van de “Gedragscode Wind op Land” maakt de Brabantse PVV korte metten met zowel de inhoud als met enkele ondertekenaars van de code, waarin omwonenden van windparken volgens de partij met spiegeltjes en kraaltjes worden afgescheept.

“Een gedragscode sluiten met clubs die zelf crimineel wangedrag vertonen zoals Greenpeace. Een code sluiten met Milieufederaties die net zo weinig draagvlak en een net zo grote mond hebben als GroenLinks, maar geen overleg plegen met omwonenden van die windellende. Hoe krijgen ze het voor elkaar!” verzucht fractielid Harry van den Berg.

De PVV wil via Statenvragen dat het provinciebestuur afstand neemt van de uitspraak van gedeputeerde De Boer, die de code “een stap in de goede richting” vindt. Ook moet Eneco aangepakt worden. “Een setje rolluiken als goedmaker voor 24 windturbines rond je inmiddels waardeloze huis? De maffia is fatsoenlijker!” aldus van den Berg, die meer ziet in de gedragscode van de NLVOW, de club van omwonenden.

 

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Vrijheid Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde.

Betreft: Uitspraak gedeputeerde Yves de Boer: “Gedragscode draagvlak en participatie Wind op Land belangrijke stap in de goede richting.”

Geacht college,

Naar aanleiding van een artikel http://www.ipo.nl/publicaties/gedragscode-draagvlak-en-participatie-wind-op-land-belangrijke-stap-de-goede-richting" target="_blank" style="color:rgb(17, 85, 204)">http://www.ipo.nl/publicaties/gedragscode-draagvlak-en-participatie-wind-op-land-belangrijke-stap-de-goede-richting heeft de PVV fractie de volgende vragen aan het College:

1          De Gedragscode draagvlak en participatie Wind op Land (aangeboden aan bevoegde autoriteiten) is opgesteld door een aantal partijen waaronder Greenpeace en de milieufederaties. Met name Greenpeace heeft een zeer bedenkelijke reputatie als het om gedrag gaat (bijlage A). Gedeputeerde De Boer heeft via het Interprovinciaal Overleg (IPO) uitgesproken dat de “Gedragscode draagvlak en participatie Wind op Land een belangrijke stap in de goede richting is". Deelt het college de mening van de PVV-fractie, dat gelet op de in bijlage A genoemde feiten, deze gedragscode door qua gedrag bedenkelijke partners is opgesteld? Deelt het college de mening van de PVV dat een uitspraak als "een stap in de goede richting” een regelrechte belediging is voor omwonenden en potentieel omwonenden die veel overlast ondervinden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, neemt het college afstand van de uitlatingen van gedeputeerde De Boer?

2          Is het college (als bevoegd gezag bij windparken tussen 5 en 100MW opgesteld vermogen) bereid in alle dossiers rondom windenergie de fatsoenlijke behandeling van omwonenden tot prioriteit nummer 1 te verklaren en daar naar te handelen?(9) Is het college in dat kader bereid besturen zoals bijvoorbeeld Eneco (gezien de feitenreeks in bijlage B) aan te spreken? Zo ja, op welke termijn onderneemt u actie? Zo nee, waarom niet?

Vriendelijke groet,

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant

Harry van den Berg

(9) Gedragscode zoals voorgesteld door de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines: http://nlvow.nl/wp-content/uploads/2013/06/Gedragscode-NLVOW-versie-1.pdf

 

BIJLAGE A      

Greenpeace en “gedrag”:

- Gooide meerdere malen(!) betonblokken op de zeebodem, met het risico dat schepen kapseizen en bemanningen verdrinken (1)

- saboteerde spoorrails, met het risico dat een met radioactief materiaal geladen trein verongelukt (2)

- dat van liegen, bedriegen en feiten verdraaien corebusiness heeft gemaakt (3)

- dat door de eigen oprichter als "misdaadorganisatie" wordt bestempeld vanwege het gentechverhaal, hetgeen volgens hem aan 8 miljoen kinderen onnodig het leven heeft gekost en nog steeds dagelijks vele levens eist (4)

- dat klaarblijkelijk totale maling heeft aan de soevereiniteit van bepaalde landen en daarmee de belangen van ons land willens en wetens schaden kan (4)

- dat een campagnedirecteur heeft die pas stopt met vliegen naar zijn werk als het wangedrag geopenbaard wordt (5)

           

(1) http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2009/8/Greenpeace-dumpt-weer-levensgevaarlijke-stenen-in-zee-ELSEVIER243079W/

(2) http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2011/10/Mogelijk-gevaar-door-sabotage-Greenpeace-bij-kerntransport-ELSEVIER319235W/

(3) http://www.de-stek.info/hvv/indexcc04cc04.html?pagina=4170 / http://nl.wikipedia.org/wiki/Brent_Spar

(4) http://climategate.nl/2013/10/16/greenpeace-dodelijk-getroffen-anti-brent-spar-moment-arctic-sunrise/

(5) http://www.telegraaf.nl/binnenland/22776644/__Greenpeace_bobo_in_opspraak__.html

 

BIJLAGE B

Op een bijeenkomst van de NLVOW in Hoeven op 2 oktober 2014 - waar Harry van den Berg aanwezig was en waar Eneco schandalig genoeg verstek liet gaan - regende het klachten over willekeur omtrent (plan-)schadevergoedingen, intimidatie en gebrekkige informatie vanuit Eneco.

Wellicht het meest schrijnende voorbeeld: Eneco tracht een bewoner - die zijn landelijk gelegen huis ineens en ongevraagd omringd door 24 kolossale windturbines ziet – af te schepen met een setje rolluiken (!)(zie foto van BNdeStem onder)

https://blendle.nl/i/bn-de-stem-breda/spanning-tussen-eneco-en-hoevense-polder/bnl-bsbreda-20140916-26326018

Verdere zaken omtrent dit bedrijf, in bezit van 55 gemeenten (geen Brabantse gemeenten): 

-           Eneco probeerde bestuurders met zakje geld de mond te snoeren, de PVV heeft over deze zaak eerder vragen gesteld:

http://www.pvvnoordbrabant.nl/index.php/nieuws/statenvragen/976-pvv-noord-brabant-omerta-windmolenmaffia-eneco-ontoelaatbaar-reusel-stil-leggen   

-           Eneco heeft maling aan de inwoners van Houten, rommelt bovendien opzichtig met de resultaten van het windpark

            http://gigawiek.nl/home

20141002_221237_resized

 

-           Er werd en wordt een energieakkoord en de daarbij behorende gedragscode afgesloten, waarbij de hoofdfinanciers van deze subsidiepraktijken, zijnde de energie verbruikende burgers, salderingsprofiteurs daargelaten, volledig buitenspel zijn gelaten. (6)

-           Er wordt een gedragscode afgesloten waarbij de omwonenden, over wiens belangen deze gedragscode gaat, volledig buitenspel zijn gelaten en met een opgelegde fooi van € 0,50 per MWH afgescheept worden, terwijl de exploitant ongeveer € 30 - € 60 per MWH aan SDE+subsidie ontvangt (7)(8)

(6) http://www.groenerekenkamer.nl/3099/energieakkoord-binnen-een-jaar-onderuit/

(7) www.nlvow.nl / http://climategate.nl/2014/08/25/werken-bij-nos-journaal-louter-sukkels-nwea-biedt-regiogebonden-belastingteruggaaf-gedupeerden/

(8) http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/wind-sde-2014