Statenvrag​en PVV Big Five otter

De website van het Brabants Dagblad vermeldt vandaag het bericht ‘Den Bosch verzamelt ideeën om otter terug te krijgen in Moerputten’, waarin een duidelijke rol wordt weggelegd voor de provincie: “De provincie en Den Bosch willen kijken of het mogelijk is om op termijn de otter terug te laten keren in de Brabantse natuur.”[1]

De otter maakt samen met het edelhert, de lynx, de bever en de wisent deel uit van de ‘Big Five’ waarover Provinciale Staten op 21 september 2012 motie M11 hebben aangenomen, waarin GS wordt verzocht ‘met kracht af te zien van het door de provincie introduceren van “Big Five” in Brabant’.

Dit roept bij de PVV fractie de volgende vragen op:

1. Klopt het bericht dat de provincie samen met de gemeente Den Bosch wil kijken of het mogelijk is om op termijn de otter terug te laten keren in de Brabantse natuur?

2. Kunt u concreet aangeven welke rol en betrokkenheid de provincie bij dit project heeft en van welk beleid dit project deel uitmaakt?

3. Deelt u de mening van de PVV dat medewerking aan het introduceren van de otter in strijd is met motie M11, het met kracht afzien van het introduceren van de Big Five in Brabant? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid van iedere verdere medewerking aan dit project af te zien?

4. Is er voor dit project budget beschikbaar gesteld? Zo ja, voor welk bedrag en uit welke begrotingspost?

5. Het artikel stelt dat er voor de terugkeer van de otter een verdienmodel moet komen wat niet afhankelijk is van subsidie. Kunt u – mede gelet op motie M11 – uitsluiten dat er provinciale middelen of andere vormen van facilitering beschikbaar worden gesteld voor dit project? Zo nee, waarom niet?

PVV Noord-Brabant

Alexander van Hattem

[1] http://www.bd.nl/regio/den-bosch-en-omgeving/s-hertogenbosch/den-bosch-verzamelt-idee%C3%ABn-om-otter-terug-te-krijgen-in-moerputten-1.4668707

Beantwoording: pdfIntroductie_otter_beantwoording_dd_13-01-2015.pdf