Statenvrag​en PVV Noord-Brab​ant Windmolens op industriet​errein De Brand in ‘s-Hertoge​nbosch

Schriftelijke vragen van de Partij voor de Vrijheid Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde.

Betreft: Windmolens op industrieterrein De Brand in 's-Hertogenbosch

Geacht college,

In Den Bosch zijn er concrete plannen voor het realiseren van een windindustriegebied bij bedrijventerrein De Brand. Gezien het geplande opgesteld vermogen van de windturbines is de provincie in dit project het bevoegd gezag.

De PVV-fractie heeft de volgende vragen aan het college:

1 Windturbines in relatief windarme gebieden, zoals bij 's-Hertogenbosch, wekken over het hele jaar genomen geen elektriciteit van enige importantie op, in het geval van De Brand komen wij op ca. 11.000GJ, het energieverbruik van ca. 100 huishoudens per windturbine. Onderschrijft het college deze berekening, welke gemaakt is op basis van de outputcijfers van het windpark bij Houten, in aanmerking nemende dat het op de locatie bij De Brand op 100 meter hoogte, volgens de windkaart, gemiddeld minder hard waait dan bij Houten? Zo nee, waarom niet?

2 De windturbines zijn door hun hoogte van bijna twee keer het Provinciehuis zeer ingrijpend voor het landschapsbeeld. Is het college met ons van mening dat een dergelijke ingreep voor het "vergroenen" van anderhalve straat buitenproportionele schade aan het landschap toebrengt? Zo nee, waarom niet?

3 Ervaringen met windturbineparken in relatief windarme gebieden, zoals Houten en Tilburg (Fuji), wijzen uit dat de opbrengst van de parken erg tegenvalt, ongeveer 30% minder elektriciteit dan verwacht, terwijl de gemiddelde windsnelheid en stillegging i.v.m. slagschaduw en dergelijke, overeen kwam met de verwachtingen. Vindt het college met ons dat een dergelijke ontwikkeling (ook) tot heroverweging van alle windplannen in Noord-Brabant zou moeten leiden, ook in het licht van de opmerkingen van Annemarie Verrips van het CPB, die meedeelde dat "Wind op land in een provincie als Noord-Brabant zowel voor het milieu als het klimaat zinloos is"? Zo nee, waarom niet?

4 De plaatsing van de windturbines bij De Brand wordt mogelijk door een subsidie van € 4.000.000 per molen in de komende 15 jaar, dus - volgens onze berekeningen - ongeveer € 40.000 per "verduurzaamd" huishouden (verbruik gezin is ca. 111 GJ/jaar volgens het ECN). Is het college met ons van mening dat een dergelijke subsidie in combinatie met de realistisch te verwachten realisatie feitelijk onbetaalbaar en daarmee volstrekt niet duurzaam is? Zo nee, waarom niet?

5 Twee van de windturbines die gepland zijn bij De Brand komen op zeer korte afstand van een kinderdagverblijf. Dit betekent regelmatig slagschaduw en geluidsniveaus van mogelijk langdurig 59dB en daarbij laagfrequent / infrasoon geluid, hetgeen zeer onaangename trillingen geeft. Deelt het college de mening van de PVV, dat dit meer dan schandalig, schadelijk en volstrekt onaanvaardbaar is? Zo nee, waarom niet?

6 Is het college, gezien genoemde feiten, daarbij opgeteld de bijna eindeloze reeks argumenten inzake windturbines, die wij eerder richting het college geuit hebben in de afgelopen jaren (1), bereid om het plaatsen van windturbines bij De Brand te verbieden? Zo nee, waarom niet?

Harry van den Berg

PVV Noord-Brabant

(1) Google "PVV windmolens"

Beantwoording: pdfWindmolens_de_Brand_beantwoording_dd_13-01-2015.pdf