Persbericht en Statenvragen: Provincie, zie af van megalomane European Games!

De PVV Noord-Brabant vraagt het provinciebestuur af te zien van haar plan om betrokken te zijn bij de European Games 2019, als dit evenement aan Nederland wordt toegewezen. De kosten voor dit evenement zijn begroot op 125 miljoen euro, waarvan 58 miljoen euro voor gemeenten en provincies.

In Statenvragen vraagt de PVV Statenfractie opheldering over de financiële consequenties voor de provincie. De PVV stelt voor te investeren in breedte- en gehandicaptensport, in plaats van in dit eenmalig megalomaan Europees topsportevenement.

Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 43 RvO inzake European Games 2019

’s-Hertogenbosch, 15 mei 2015

Geacht College,

In de GS-besluitenlijst van 15 april jl. is te lezen dat de provincie Noord-Brabant interesse heeft om betrokken te zijn bij de European Games in Nederland in 2019.1 Dit naar aanleiding van een vraag van NOC*NSF om onderdelen van de European Games te huisvesten in Brabant, als deze spelen aan Nederland worden toegewezen. Dit roept bij de PVV fractie de volgende vragen op:

De kosten voor de Spelen zijn begroot op 125 miljoen euro, waarvan 58 miljoen voor gemeenten en provincies.2 In het bericht in de GS-besluitenlijst stelt u over de deelname: “Daaraan is echter wel een aantal voorwaarden verbonden, van inhoudelijke en financiële aard.”

  1. Wat is de inhoud      van deze inhoudelijke en financiële voorwaarden voor de provincie      Noord-Brabant?     
  2. Welk bedrag neemt      de provincie Noord-Brabant als één van de vijf deelnemende provincies voor      haar rekening?     
  3. De gemeenten      Rotterdam en Utrecht hebben al nee gezegd tegen dit evenement in verband      met de hoge kosten. Deelt u de mening van de PVV dat onze provincie lessen      moet trekken uit de mislukte kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad      en niet opnieuw achter een megalomaan Europees evenement moet aanlopen? Zo      nee, waarom niet?     
  4. Deelt u de mening      van de PVV dat de provincie in plaats van te investeren in dit topsport      evenement, zicht beter kan inzetten voor de breedte- en gehandicaptensport      in onze provincie? Zo nee, waarom niet?

PVV Noord-Brabant

Alexander van Hattem

1 Citaat GS-besluitenlijst 15 april 2015:

European Games 2019

Brabant heeft interesse om betrokken te zijn bij eventuele European Games in Nederland in 2019. De

provincie heeft met name interesse om zwemmen en hockey, en eventueel paardensport naar Brabant

te halen. Daaraan is echter wel een aantal voorwaarden verbonden, van inhoudelijke en financiële

aard. Dit stellen GS naar aanleiding van een vraag van NOC*NSF om onderdelen van de European

Games te huisvesten in Brabant, als deze spelen aan Nederland worden toegewezen.

2 http://www.nu.nl/sport-overig/4039670/nederland-stelt-zich-kandidaat-europese-spelen-2019.html 

 

Beantwoording: pdfEuropean_Games_beantwoording_dd_08-06-2015.pdf