PVV Noord-Brabant: Tekort sociale huurwoningen door asielinvasie

Naar aanleiding van de berichten over de langere wachtlijsten voor sociale huurwoningen in Brabant door de toestroom van asielzoekers heeft de PVV Noord-Brabant Statenvragen ingediend. In beantwoording van eerdere vragen van de PVV over dit onderwerp liet het college van GS weten dat het systeem van huisvesting van asielzoekers niet tot langere wachttijden zou leiden. Diverse Brabantse woningcorporaties geven nu in een brief aan dat dit wel degelijk het geval is.

"Als PVV fractie hebben we hier steeds op gewezen, het is absurd dat asielzoekers voorrang krijgen bij de toewijzing van huurwoningen. Door de massale asielinvasie hebben Brabantse woningzoekenden het nakijken, de wachtlijsten zijn nu al gigantisch. De voorrang van asielzoekers voor huurwoningen moet onmiddellijk stoppen en de grenzen moeten direct dicht," aldus fractievoorzitter Alexander van Hattem.

De PVV roept GS op om geen gehoor te geven aan de oproep van de woningcorporaties om meer woonruimte aan asielzoekers beschikbaar te stellen.
 
Geacht college,

Twintig Brabantse woningcorporaties hebben een brandbrief gestuurd naar de provincie en de Brabantse gemeenten.[1] Volgens de woningcorporaties moeten Brabantse gemeenten en de provincie meer doen om zo snel mogelijk voor goedkope huisvesting voor het snel stijgende aantal vluchtelingen in Noord-Brabant te zorgen.[2] Deze berichtgeving roept bij de PVV Noord-Brabant de volgende vragen op:

1) Is het college op de hoogte van de brandbrief die volgens de hierboven aangehaalde bronnen door de Brabantse woningcorporaties is verstuurd?

2) Is het college het met de PVV Noord-Brabant eens dat de provincie slechts een functie als interbestuurlijk toezichthouder op de taakuitvoering van gemeenten heeft en derhalve geen gehoor kan geven aan de oproep van deze corporaties? Zo nee, waarom niet?

3) Deelt het college de mening van de PVV Noord-Brabant dat de provincie op geen enkele wijze medewerking moet verlenen aan het huisvesten van vluchtelingen in Noord-Brabant? Zo nee, waarom niet?

4) Is het college bereid om, net als in haar brief van 15 juni jl. (uw kenmerk: C2172762/3823123)[3], nogmaals duidelijk te maken dat de provincie geen financiële steun zal verlenen aan gemeenten of corporaties bij de opvang van verblijfsgerechtigde asielzoekers alsmede vluchtelingen en ook geen woningen die de provincie in eigendom heeft vanuit de Brabantse Verkoopgarantie ter beschikking zal stellen voor deze doeleinden? Zo nee, waarom niet?

5) In antwoord op eerdere Statenvragen van de PVV Noord-Brabant over het onderwerp van de opvang van vergunninghouders stelde het college het volgende: ‘Naar ons oordeel leidt het bestaande wettelijk systeem voor huisvesting van verblijfsgerechtigden niet tot verlenging van de wachttijd van andere woningzoekenden.[4]

Blijft het college gezien het artikel: ‘’Tot wel negen jaar wachten op een sociale huurwoning in West-Brabant’’[5] en de uitspraak van hoogleraar Peter Boelhouwer dat er te weinig sociale huurwoningen zijn mede door een toename van het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning bij deze uitspraak? Zo ja, waarom?

6) De vraag van de PVV Noord-Brabant destijds waar bovenstaand citaat van het college een antwoord op was luidde als volgt: ‘12. Hoe oordeelt het college over het gegeven dat statushouders voorrang hebben bij het toewijzen van een woning? Hoe oordeelt het college over het feit dat daardoor Brabantse woningzoekenden, die vaak al jaren op een nieuwe woning aan het wachten zijn, nog langer moeten wachten?’

Is het college bereid om een nieuw en eerlijk antwoord op deze vraag te formuleren? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Joyce Kardol

Alexander van Hattem

 


[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/2358901003/Wooncorporaties+luiden+de+noodklok+%E2%80%98Door+vluchtelingen+meer+woonruimte+in+Brabant+nodig%E2%80%99.aspx

[2] http://nos.nl/artikel/2057677-brabantse-woningcorporaties-laat-ons-vluchtelingen-helpen.html

[3] http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/lis.aspx?qvi=53967

[4] http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/zoeken/download.aspx?qvi=51713

[5] http://www.omroepbrabant.nl/?news/235812722/Tot+wel+negen+jaar+wachten+op+een+sociale+huurwoning+in+West-Brabant.aspx

 

Beantwoording: pdfDoor_asielzoekers_tekort_woonruimte_Noord-Brabant_beantwoording_dd_06-10-2015.pdf