PVV: Veiligheid voor alles, fietspaden verlichten!

 

De PVV heeft in vragen aan het Brabantse provinciebestuur aangedrongen op het plaatsen van verlichting bij het fietspad van Beers naar Cuijk. Eerder werd daar het fietspad indirect verlicht door de straatverlichting op de provinciale weg N321, maar die verlichting is weggehaald. Dit geeft een onveilig gevoel voor veel gebruikers van dit fietspad.
 
De provincie stelt dat alleen verkeersveiligheid telt voor het wel of niet plaatsen van verlichting. Onvoldoende sociale veiligheid is daarmee geen voorwaarde meer. "Ze zijn in de toren van Den Bosch horende doof voor de eigen burgers. Het idee dat je verlichting kan vervangen door wat heldere belijning is onzinnig. Men wil terecht mensen verleiden uit de auto te komen en te gaan fietsen, maar met dergelijk beleid jaag je ze de auto weer in", aldus statenlid Harry van den Berg.
 
Wat de PVV betreft worden alle provinciale fietspaden goed verlicht. "Ook bij onder meer Rijen en Valkenswaard zijn drukke, onverlichte fietspaden, die zeker in de donkere wintermaanden een onveilig gevoel kunnen geven. Voor een paar lantaarnpalen is meer dan genoeg provinciaal geld beschikbaar, dus ik begrijp niet wat het probleem is".
 
Geacht college,
De (voorheen indirecte) verlichting van het fietspad tussen Beers en Cuijk langs de N321 is weg gehaald tot grote onvrede van de gebruikers van dit fietspad, zo valt te lezen in een artikel op de website van De Gelderlander (1). De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:
       1      Klopt het dat de provincie uitsluitend verkeersveiligheidsoverwegingen bepalend laat zijn in de vraag of er wel of geen verlichting bij provinciale fietspaden of wegen moet komen? Zo ja, waarom worden sociale veiligheidsaspecten niet meegenomen?
       2      Is het college het met de PVV eens dat een verlicht fietspad voor de gebruikers aantrekkelijker is dan een niet verlicht fietspad, met name in het school- en woonwerkverkeer in de donkere maanden en dat daardoor het gebruik van de auto in plaats van de fiets toe zal nemen, hetgeen haaks staat op de wensen in uw beleid? Zo ja, bent u alsnog bereid om – mede gezien het grote draagvlak hiervoor vanuit zowel de bevolking als het lokale gemeentebestuur – het plaatsen van verlichting op dit tracé alsnog te overwegen? Zo nee, waarom niet?
       3      Ook op andere fietspaden in de provincie, zoals bij Valkenswaard en Rijen, spelen gevoelens van onveiligheid in het donker. De PVV vindt de heldere markeringen, zoals toegepast een uitstekend idee, maar vindt dat een aanvulling op veiligheidsgebied en zeker geen vervanging van volwaardige verlichting. Wat is de reden dat u – althans, zo wordt gesteld in het artikel - van plan bent verlichting, waar deze vanuit puur verkeersveiligheidsoverwegingen verwijderd wordt, te vervangen door de nieuwe markering?
Namens de PVV-fractie Noord-Brabant,
Vriendelijke groet,
Harry van den Berg
  1. http://www.gelderlander.nl/regio/maasland/cuijk/lantaarnpalen-langs-fietspad-op-n321-keren-niet-terug-1.5727591

 

Beantwoording: pdfVerlichte_fietspaden_beantwoording_dd_01-03-2016.pdf