PVV Noord-Brabant: Meerderheid wil geen windturbines en bijkomende ellende‏

 Geacht college,

In het Brabants Dagblad van woensdag 8 juni staan de uitkomsten van een enquête onder 2200 Nederlanders, gehouden in opdracht van NUON (1). Hieruit blijkt dat circa 50% van de 18 tot 25 jarigen, 44% van de 25 tot 45 jarigen en slechts 30% van de 65-plussers “binnen 1 kilometer van een windmolen willen wonen.”

De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1) Bent u bekend met de berichtgeving (1)?

2) Bent u het met de PVV eens dat het plaatsen windturbines technisch gezien niet noodzakelijk is voor de energievoorziening van Nederland (dat wil zeggen dat indien alle windturbines permanent uitgezet worden er geen toenemend probleem voor de leveringszekerheid ontstaat)? Zo nee, waarom niet? 

 

3) Bent u het met Stedin Energie-expert Henri Bontebal (2), het CPB en de PVV eens dat dankzij het ETS emissiehandelssysteem de plaatsing van windturbines uiteindelijk geen gram CO2 besparen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom?

4) Uit de Nuon-enquête blijkt dat circa 50% van de 18 tot 25 jarigen, 44% van de 25 tot 45 jarigen en slechts 30% van de 65-plussers binnen een straal van 1 kilometer van een windmolen wil wonen (1). Dit wil dus zeggen dat meer dan de helft van de bevolking niet op industriële windindustrie in de naaste omgeving zit te wachten. Is GS het met de PVV eens dat de Nuon-enquête aantoont dat er nauwelijks draagvlak voor windturbines in de naaste omgeving is? Zo nee, waarom niet en wat concludeert GS dan wél uit het onderzoek? Is GS bereid bij ieder windenergieproject vooraf draagvlakonderzoek in te stellen?

5) Is GS met de PVV van mening dat de windmolenexploitant alle geleden schade – vermindering woningwaarde, bedorven woongenot, verpest uitzicht, geluidshinder, slagschaduwhinder, etcetera – volledig dient te vergoeden aan de betrokken omwonenden? Zo ja, hoe gaat u dit regelen? Zo nee, vindt u het terecht dat omwonenden ernstige schade mogen lijden van de nutteloze industriële klimaatgeloofszaken en overlastgevende subsidiehebzucht van anderen, en waarom vindt u dat?

6) Is GS met de PVV van mening dat gezien de nutteloosheid van de windturbines, zoals gesteld in vraag 2 en 3, maar ook in een reeks voorgaande vragen, moties en opinies van de PVV(3) en de nadelen voor de omgeving, zoals gesteld in vraag 5, een ieder die binnen een straal van 1 kilometer van een geplande windturbine woont het recht moet hebben de plaatsing van de windturbine middels een veto te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, vindt u het terecht dat omwonenden ernstige schade mogen lijden van de nutteloze industriële klimaatgeloofszaken en overlastgevende subsidiehebzucht van anderen, waarom vindt u dat en welke schadeloosstelling acht u dan wel redelijk?

7) In Trouw komen berichten binnen over “instortende huizenverkoop” in Drenthe naar aanleiding van de windmolenplannen (4). Wat zegt GS tegen, en doet GS voor de slachtoffers die hun huis aan de straatstenen niet kwijt kunnen ten gevolge van het beleid dat GS namens Provinciale Staten, met uitzondering van de PVV, uitvoert in Noord-Brabant, waar dergelijke problemen ongetwijfeld ook gaan spelen?

8) Hoe voorkomt GS dat ruzie binnen (dorps-)gemeenschappen ontstaan, zoals aan de Boompjesdijk in Dinteloord (5) en wat zegt GS tegen, en doet GS voor de slachtoffers die slaande ruzie met dorps-,/stads-, straatgenoten krijgen ten gevolge van het beleid dat GS namens Provinciale Staten, met uitzondering van de PVV, uitvoert in Noord-Brabant, waar dergelijke problemen ongetwijfeld ook gaan spelen?

9) Is het college bereid de windturbineplannen bij Klundert per direct te blokkeren, gezien de storm van protest die daar is opgestoken?(6) Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant

Harry van den Berg

 

  1. http://www.anp360.nl/nieuws/article/514580?h=4c04911159667145cb73c032d4ac9d1d&c=305

  2. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/henri-bontenbal/niet-windenergie-maar-emissiehandel-het-probleem

  3. https://www.google.nl/#q=pvv+brabant+windmolens

  4. http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4313400/2016/06/04/Huizenverkoop-stort-in-door-Drents-windmolenplan.dhtml

  5. http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/ruzie-om-windmolens-aan-de-boompjesdijk-in-dinteloord-1.736585

  6. http://www.indeklundert.nl/storm-van-protest-tegen-windmolens/

 

Beantwoording: pdfMeerderheid_wil_geen_windmolens_beantwoording_dd_28-06-2016.pdf