Statenvragen Provinciale bijdrage werkplekken voor asielzoekers

 

Geacht college,

Volgens Brabants Dagblad kampt het "ambitieuze plan van de gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand om vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning sneller naar werk te begeleiden, met een flinke tegenslag. Het ministerie van Sociale Zaken wil geen 220.000 euro subsidie verstrekken." .
Het artikel stelt verder: " Omdat de gemeenten snel aan de slag wilden met deze nieuwe aanpak, investeerden ze zelf alvast 50.000 euro. De eerste statushouders doen al mee. De rest van het geld moest op een later moment komen van de provincie en vooral het ministerie."

De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Het lijkt -aldus het artikel- voor de gemeente Waalwijk, Heusden en Loon op Zand erop alsof alles in kannen en kruiken is: gemeentelijk belastinggeld naar de asielzoekers, rijksbelastinggeld naar de asielzoekers, én provinciaal belastinggeld naar de asielzoekers voor een werkgelegenheidsproject.
De PVV heeft meermalen het college bevraagd op het feit dat volgens meerdere bronnen sprake zou zijn van provinciale financiële bijdragen voor asielzoekers , maar het college bleef bij hoog en bij laag ontkennen. Er is hier dus sprake van de zoveelste groep gemeentes die in de kennelijke veronderstelling verkeert dat er provinciaal geld beschikbaar is voor de asielzoekers, al dan niet reeds met een (tijdelijke) vergunning.

a. kan het college aangeven hoe de gemeentes kennelijk in de veronderstelling verkeren dat er sprake zou gaan zijn van een provinciale bijdrage?

b. Hebben de betreffende gemeentes dan gelogen? Zo nee, waarom heeft het college dan stelselmatig ontkend bij de beantwoording van PVV-vragen over een provinciale bijdrage aan de asielzoekers/statushouders?

2. Het artikel vervolgt met "Maar hoewel de aanvraag bij de provincie nog loopt, trekt het ministerie zich nu terug." Kennelijk is er een aanvraag gedaan voor middelen inzake het vermelde in het artikel.

Klopt het vermelde omtrent het bestaan van een aanvraag bij de provincie? Zo nee, wat is dan wél waar volgens het college? Zo ja, kan de PVV de aanvraag en alle reeds op het dossier betrekking hebbende stukken ontvangen?

3. Volgens een eerder artikel in het BD (14 juli jl.) gaat Baanbrekers de uitvoering van dit project verzorgen. Baanbrekers is een uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet in de regio Midden-Langstraat.

Klopt het dat dit project via Baanbrekers wordt uitgevoerd?
De uitvoering van de Participatiewet is expliciet een gemeentelijke taak met een op de gemeente gerichte financieringssystematiek. Deelt u de mening van de PVV-fractie dat de provincie niet hoort bij te dragen aan deze gemeentelijke uitvoeringstaak? Zo nee, waarom niet?
Is door de provincie Noord-Brabant aan een of meerdere gemeenten een bijdrage geleverd bij de uitvoering van de Participatiewet? Zo ja, waar, voor welke bedragen en om welke redenen.

4. Is er subsidie of een bijdrage verleend of anderszins meegewerkt aan de asielopvang/statushoudersopvang in Brabant door de provincie?
Zo ja, kunt u een volledige opsomming verschaffen hiervan?
Zo ja, betekent dat ook dat hetgeen het college heeft beweerd bij de beantwoording van eerdere statenvragen van de PVV (nl. dat er géén sprake was van toezeggingen, initiatieven of ideeën voor (financiële) bijdragen vanuit de provincie voor de opvang van asielzoekers of vergunninghouders) inmiddels achterhaald is?

5. Wanneer bent u bereid in te zien dat de grenzen dicht moeten en dat er voor de zogenaamde vluchtelingen -mensen die al meerdere veilige landen gepasseerd zijn in hun reis naar de gratis Nederlandse welvaart en met name het Brabantse gespreide bedje- op geen enkele wijze een toekomst in Nederland kan zijn?

6. Wanneer gaat u opkomen voor en staan voor onze eigen Brabanders?

7. Wanneer bent u bereid om te stoppen met van Brabant nog aantrekkelijker te maken voor asielmigranten met luxe maatregelen op kosten van onze belastingbetalende burgers?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Patricia van der Kammen
Alexander van Hattem

 

Beantwoording: pdfProvinciale_bijdrage_werkplekken_asielzoekers_beantwoording_dd_04-10-2016.pdf