PVV Brabant wil noodknop en verdedigingsmiddelen voor boswachters

Geacht college,

De PVV-fractie vindt het schokkend om in het artikel ”Prostituees, hertjes, drugsafval en zwijnen... Brabantse boswachters zien veel¹” van het Eindhovens Dagblad te lezen dat boswachters niet zijn uitgerust met de best mogelijke uitrusting.
Ondanks dat het Brabantse buitengebied een vrijplaats is geworden voor drugsdumpers, stropers, pooiers en allerlei andere soorten criminelen heeft het college in antwoord op eerdere Statenvragen van onze fractie aangegeven dat het niet van plan is om het toezicht in het buitengebied verder te verstevigen. Dat we daar bovenop ook nog eens moeten lezen dat Brabantse bijzondere opsporingsambtenaren in het buitengebied (groene boa’s) zoals boswachters op pad worden gestuurd zonder noodknop en/of verdedigingsmiddelen maakt de PVV-fractie woedend.

Dit leidt tot de volgende Statenvragen:

1. Heeft dit college kennisgenomen van het artikel ”Prostituees, hertjes, drugsafval en zwijnen... Brabantse boswachters zien veel¹” in het Eindhovens Dagblad?
2. Deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s met de best mogelijke uitrusting uitgerust moeten worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kan dit college hieraan bijdragen?
3. Deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s in het buitengebied met een noodknop uitgerust moeten worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kan dit college hieraan bijdragen?
4. Is het college bereid om groene boa’s die in dienst zijn van de provincie te voorzien van een noodknop? Is het college bereid om afspraken te maken met andere werkgevers van groene boa’s in het buitengebied zodat ook groene boa’s van provinciale samenwerkingspartners een noodknop kunnen krijgen?
5. Deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s in het buitengebied verdedigingsmiddelen moeten krijgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kan dit college hieraan bijdragen?
6. Volgens de landelijke beleidsregels inzake boa’s kunnen groene boa’s (milieudomein) optioneel beschikken over handboeien, wapenstok, pepperspray, surveillancehond en/of vuurwapen. Is het college als werkgever bereid om het ministerie van V&J te verzoeken dergelijke verdedigingsmiddelen ook beschikbaar te stellen voor onze Brabantse groene boa’s? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon
Alexander van Hattem

¹ http://www.ed.nl/heeze-leende/prostituees-hertjes-drugsafval-en-zwijnen-brabantse-boswachters-zien-veel~af9b3390/

 

Beantwoording: pdfNoodknop_groene_boas_beantwoording_dd_09-05-2017.pdf