GS heeft al bij voorbaat lak aan mening inwoners Nuenen en negeert lokale autonomie

Geacht College,

Volgens een bericht in ED van 6 april 2018[1] evenals de uitspraken van gedeputeerde Spierings in het rondvraagmoment van 6 april 2018 tijdens de statendag zal het college van Gedeputeerde Staten doorgaan met de procedure die Nuenen dwingt tot een fusie met Eindhoven.

De fractie van de PVV Noord-Brabant heeft de volgende vragen:

1. Klopt het dat het college doorgaat met de inspanningen om Nuenen tegen de wens van de gemeenteraad in met Eindhoven te laten fuseren? Zo nee, wat is dan wél de juiste conclusie betreffende de uitspraken van de gedeputeerde?

2. Eerder heeft de PVV bij u aangedrongen op het aanmoedigen van de betrokken gemeentes in het houden van een referendum. Het college heeft gereageerd door een niet-representatieve enquête (steekproef via een sterk verouderd adresbestand) af te laten nemen.
Kan het college een staatskundig bezwaar noemen tegen het idee om de betrokken gemeentes alsnog de ruimte te geven om een formeel referendum te organiseren?

3. Bent u bereid om zich te schikken naar de uitslag van een te houden referendum over de herindeling van Nuenen? Zo nee, waarom niet?

4. Is het college bekend met het Europees Handvest inzake lokale autonomie[2]?

5. Kan het college zijn afwijzende houding ten aanzien van lokale autonomie duiden in het perspectief van dit Handvest, nota bene uit de koker van het door de meerderheid van het college zo aanbeden en bejubelde 'Europa'?

6. Wil het college de hierboven gestelde vraag 5 met name ook nader specificeren in de context van artikel 5 van het Handvest?

Namens de PVV Noord-Brabant,

P. van der Kammen

[1] https://www.ed.nl/nuenen/provincie-referendum-verandert-niets-aan-noodzaak-fusie-nuenen~a1e79c63/ 

[2] http://wetten.overheid.nl/BWBV0002625/1991-07-01 

 

Beantwoording: pdfGS_heeft_lak_aan_mening_inwoners_Nuenen_beantwoording_dd_24-04-2018.pdf