PVV Brabant: vergroot veiligheid boswachters!

Geacht college,

Gisteren is er in Rotterdam weer een boswachter mishandeld, hij liep daarbij een gebroken neus op.[1] Wederom een ernstig incident van agressie en geweld richting boswachters in korte tijd, nadat in april in Oost-Brabant twee recreanten in overtreding agressief werden tegen een boswachter en hem een gebroken enkel bezorgden.[2] De PVV wenst dergelijke mishandelingen in Brabant verder te voorkomen en wil dat boswachters uitgerust worden met verdedigingswapens.

Daarom de volgende vragen:

1. Heeft dit college kennisgenomen van de artikelen over geweld tegen boswachters, ook in onze provincie, waarnaar hierboven wordt verwezen?
2. Deelt dit college de zorgen van de PVV fractie over de veiligheid van boswachters, omdat deze onvoldoende middelen hebben om hun taak uit te oefenen? Zo nee, waarom niet?
3. Kan GS aangeven hoeveel Brabantse boswachters in de afgelopen twaalf maanden te maken hebben gehad met agressie en/of geweld?
4. Kan GS aangeven welke maatregelen de afgelopen twaalf maanden zijn genomen om de veiligheid van boswachters te vergroten?
5. Vallen boswachters en groene Boa’s onder de aanpak agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak (ELA, eenduidige Landelijke Afspraken)[3]?
6. In de provincie Zeeland is ook een boswachter aangevallen. Natuurmonumenten stelt dat hij met een fatsoenlijke portofoon veel sneller hulp zou hebben gehad[4]. Zijn de groene boa’s in Noord-Brabant aangesloten op het C2000-netwerk? Zo nee, waarom niet en deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s in het buitengebied op het C2000-netwerk aangesloten moeten worden en kan het college als opdrachtgever van de omgevingsdiensten en het samenwerkingsverband SSIB hieraan bijdragen?
7. Deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s met de best mogelijke uitrusting uitgerust moeten worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe kan dit college als opdrachtgever van de omgevingsdiensten en het samenwerkingsverband SSIB hieraan bijdragen?
8. Staatbosbeheer wil dat alle boswachters uitgerust worden met handboeien, een wapenstok en pepperspray.[5] Deelt dit college de mening van de PVV dat groene boa’s in het buitengebied dergelijke verdedigingswapens moeten krijgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, aan welke verdedigingswapens denkt dit college en hoe kan dit college als opdrachtgever van de omgevingsdiensten en het samenwerkingsverband SSIB hieraan bijdragen?
9. In antwoord op eerdere vragen van de PVV over dit onderwerp[6] stelde het college het volgende: ‘’Momenteel wordt door de Omgevingsdiensten bekeken of de uitrusting van de groene Boa’s die binnen SSiB actief zijn, toereikend is voor de uitoefening van de taak die zij hebben". Kan het college aangeven wat hiervan de uitkomst is geweest?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

[1] https://www.nu.nl/binnenland/5267156/boswachter-mishandeld-beeindigen-kampvuur-in-natuurgebied-bij-rotterdam.html 

[2] https://nos.nl/artikel/2232020-zorgen-staatsbosbeheer-om-veiligheid-boswachters.html 

[3] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/convenanten/2007/10/01/eenduidige-landelijke-afspraken-ela 

[4] https://www.ad.nl/zeeland/met-fatsoenlijke-portofoon-had-mishandelde-boswachter-sneller-hulp-gehad~ae7c173b/

[5] https://nos.nl/artikel/2232020-zorgen-staatsbosbeheer-om-veiligheid-boswachters.html

[6] https://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderingen-ps/download.aspx?qvi=62182

 

Beantwoording: pdfVeiligheid_boswachters_beantwoording_dd_05-06-2018.pdf