Statenvragen PVV inzake APK voor stallen

Geacht college,

Op dit moment dreigt er een ramp voor de melkveehouders. Door het fosfaatplan in de melkveehouderij gaan er eind 2018 achthonderd gezinsbedrijven failliet, juist de gezinnen die geïnvesteerd hebben in moderne en diervriendelijke stallen. De PVV vindt dat dit college zijn prioriteiten qua lobbyen in Den Haag moet richten op de knelgevallen in de melkveehouderij en niet op nog meer doorgeslagen regelgeving, zoals een jaarlijkse APK op stallen.

Daarom de volgende vragen:

  1. Kan GS concreet uitleggen wat in de lobbyfiche wordt bedoeld met de invoering van een APK voor stallen? Hoe gaat een dergelijke APK in de praktijk vorm krijgen?
  2. Deelt GS de verbazing van de PVV dat dit plan zonder bespreking met PS in een lobbyfiche terecht is gekomen?
  3. Kan GS aangeven in welke achterkamertjes dit APK-plan bekonkeld is en wie daarbij aanwezig waren? Zo nee, waarom niet?
  4. In een artikel[1] van het ED wordt gedeputeerde Spierings als het gaat over de suggesties van de provincies richting het Rijk als volgt geciteerd: “Daarover zijn we al geruime tijd in gesprek”. Kan dit college aangeven welke suggesties zijn aangedragen bij het Rijk en wanneer dit is gebeurd? Zo nee, waarom niet?
  5. Deelt GS de angst van de PVV dat deze APK-maatregel schaalvergroting in de landbouw in de hand gaat werken, omdat kleine gezins- en familiebedrijven het niet meer kunnen bolwerken om aan de stapeling aan maatregelen te voldoen en dat in de toekomst alleen megastallen dit nog wél kunnen? Zo nee, waarom niet?
  6. Deelt dit college de mening dat door de komst van megastallen de landbouwsector volledig dreigt te worden geïndustrialiseerd en dat kleine boerenbedrijven daardoor definitief de das wordt omgedaan? Zo nee, waarom niet?
  7. Heeft dit college geen enkel vertrouwen in boeren, aangezien het regels blijft stapelen?
  8. Hoe kunnen boeren vertrouwen houden in de overheid als deze overheid elk jaar de spelregels verandert?
  9. Wetenschappers hebben meermaals aangetoond dat het ammoniakbeleid in Nederland totaal niet effectief is[2] en dat de cijfers van ammoniakuitstoot die worden toegeschreven aan de landbouw onbetrouwbaar zijn[3]. Deelt GS de mening van de PVV dat er geen twijfel mag zijn over de uitstoot van ammoniak die wordt toegeschreven aan de landbouw? En dat er eerst een betrouwbaar onderzoek gedaan moeten worden naar deze uitstoot van ammoniak en naar de daadwerkelijke deposities? Zo nee, waarom niet?
  10. Door het fosfaatplan in de melkveehouderij gaan er eind 2018 achthonderd gezinsbedrijven failliet, juist de gezinnen die geïnvesteerd hebben in moderne en diervriendelijke stallen. Deelt GS de mening van de PVV dat dit college op dit moment met name voor de zogenaamde knelgevallen in de melkveehouderij moet gaan lobbyen? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

 

[1] https://www.ed.nl/eindhoven/stallen-apk-vooral-bedoeld-tegen-specifieke-overlast~aeb98e2f/

[2] https://www.v-focus.nl/2017/01/25-jaar-ammoniakbeleid-zonder-meetbaar-resultaat/

[3] https://www.v-focus.nl/2018/05/ammoniak-in-nederland-een-noordoostelijke-spelbreker/

 

Beantwoording: pdfAPK_Brabantse_stallen_beantwoording_dd_25-06-2018.pdf