Statenvragen PVV 'Monddood maken van en niet luisteren naar Brabantse burgers'

Geacht college,

Tijdens de Statenvergadering van 1 juni jl. verliet de gehele fractie van de PVV Noord-Brabant de Statenzaal omdat gedeputeerde Johan van den Hout weigerde om de inhoudelijke vragen van de PVV te beantwoorden. Het is niet voor het eerst dat deze Brabantse bestuurder discutabel acteert. Gedeputeerde Johan van den Hout hield vorig jaar een cruciaal stikstofrapport voor Provinciale Staten achter.[1] 
Uit de gastopinie[2] in het Brabants Dagblad, geschreven door Henny Verhoeven, blijkt dat dit college niet alleen de PVV fractie negeert, maar ook weigert naar de Brabantse burger te luisteren.

Daarom de volgende vragen:

1. Deelt dit college de mening van de PVV-fractie dat GS inhoudelijke vragen van PS behoort te beantwoorden en dat de weigering van gedeputeerde van den Hout om dit te doen bij de Statenvergadering van 1 juni jl. afkeurenswaardig was?
2. Deelt dit college de zorgen van de PVV-fractie over het discutabele optreden van dit college omtrent het achterhouden van informatie en de weigering om inhoudelijke vragen te beantwoorden tijdens de Statenvergadering van 1 juni jl.? Zo nee, waarom niet?
3. Deelt dit college de zorgen van de PVV-fractie dat door het achterhouden van informatie en het weigeren om inhoudelijke vragen te beantwoorden de democratische controle in gevaar komt? Zo nee, waarom niet?
4. Deelt dit college de mening van de PVV dat dit college niet voldoet aan de actieve en passieve informatieplicht? Zo nee, hoe rijmt dit college dan de aanhoudende weigering van gedeputeerde Van den Hout om (aanvullende) informatie te verstrekken naar aanleiding van vragen van Provinciale Staten?
5. Herkent GS zich in het beeld dat beschreven staat in de gastopinie van 8 juni jl. in het Brabants dagblad, geschreven door Henny Verhoeven? Zo nee, waarin niet?
6. Deelt GS de zorgen van de PVV dat Brabanders constateren dat dit college niet luistert naar insprekers? Zo ja, hoe gaat GS ervoor zorgen wel naar de Brabanders te luisteren?
7. Deelt GS de zorgen van de PVV dat Brabantse boeren monddood gemaakt worden in discussies over het landbouwbeleid? Zo ja, hoe gaat GS zorgen dat de Brabantse boeren gehoord kunnen worden?
8. Deelt GS de zorgen van mevrouw Verhoeven dat Brabantse burgers zich gaan verzanden in juridische procedures met de provincie, omdat het democratische stelsel in Brabant niet meer werkt? Zo nee, waarom niet?
9. Is dit college bereid om in de toekomst respectvol om te gaan met de leden van Provinciale Staten en de Brabantse burgers?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

[1] https://www.bd.nl/brabant/hield-provincie-rapport-achter-tijdens-boerendebat-ik-ben-verbijsterd~a71e5f3c/ 

[2] Brabants Dagblad, 8 juni 2018, p.11 

 

Beantwoording: pdfMonddood_maken_burgers_beantwoording_dd_03-07-2018.pdf