Statenvragen opgedrongen herindeling Nuenen

Geacht College,

Over de door het college van GS opgelegde fusie tussen Eindhoven en Nuenen heeft de PVV de volgende vragen:

1. In het kader van de fusie loopt momenteel voor inwoners van de betrokken gemeentes de mogelijkheid voor het indienen van een zienswijze. Volgens de herindelingskrant die GS daartoe heeft verspreid wordt het herindelingsadvies in december door PS vastgesteld.

Bij de inwoners kan deze formulering gemakkelijk tot de conclusie leiden dat de herindeling reeds een voldongen feit is, alsof PS gegarandeerd enkel positief zal besluiten.

Is het voor het college ondenkbaar dat de volksvertegenwoordiging zijn eigen afwegingen maakt en er dus ook een niet door het college beoogde uitkomst zou kunnen resulteren wanneer PS in december debatteren over de herindeling? Is het college net als de PVV van mening dat de gekozen formulering inwoners gemakkelijk op het verkeerde been kan zetten en onterecht de indruk kan wekken dat het besluit reeds een voldongen feit is? Is het college bereid om ruim vóór 11 juli pro-actief en in ruime mate aan de inwoners van Nuenen kenbaar te maken dat er geen misverstand kan bestaan over het feit dat er in december 2018 een debat in Provinciale Staten plaatsvindt waarbij de zienswijzen van de inwoners documenten bij de beraadslagingen vormen? Zo nee, waarom niet?

2. Hoe vaak heeft het college de inwoners van de betrokken gemeentes inmiddels pro-actief geattendeerd op de mogelijkheid voor het indienen van een zienswijze? Bent u net als de PVV van mening dat de provincie de inwoners pro-actief en meer dan eens zou moeten attenderen? Zo nee, kan het college aangeven waarom zij zo weinig ruchtbaarheid wil geven aan de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen?

3. De onderbouwing van GS voor de fusie leunt op gedateerd onderzoek die zou bewijzen dat een fusie de enige logische oplossing zou zijn. Onderzoek van meer recente datum geeft een veel genuanceerder beeld over de bestuurskracht van Nuenen[1][2]. Waarom heeft het college recenter onderzoek waaruit een duidelijke vooruitgang blijkt, naast zich neergelegd, en wordt krampachtig vastgehouden aan de optie van fuseren met Eindhoven?

4. Heeft het college, gezien de enorme financiële problemen van de gemeente Eindhoven, een bestuurskrachtonderzoek naar de gemeente Eindhoven uitgevoerd? Zo ja, kan de PVV dit rapport ontvangen? Zo nee, waarom niet?

5. Waarom heeft gedeputeerde Spierings op bewonersavonden uitspraken gedaan over de toekomstige hoogte van de gemeentelijke belastingtarieven[3]? Vindt het college net als de PVV dat een provinciale gedeputeerde zich niet behoort te bemoeien met zaken die enkel het lokale bestuur aangaan?

6. Is het college inmiddels overtuigd van het feit dat de provincie een fusie tussen Nuenen en Eindhoven niet aan de inwoners moet opdringen, dat het enkel en alleen aan de betreffende inwoners is om te bepalen óf en zo ja met wie zij willen samenwerken en/of fuseren? Zo nee, waarom niet?
Zo ja, is het college bereid het fusiedictaat in te trekken en de zeggenschap terug te leggen waar hij hoort te liggen, bij de gemeente en de inwoners?

Namens de PVV Noord-Brabant,

P. van der Kammen

[1] https://www.ed.nl/nuenen/nuenen-in-brief-aan-provincie-wij-hebben-genoeg-bestuurskracht~a398dde9/ 

[2] https://www.ed.nl/nuenen/houben-tevreden-rapport-toont-aan-dat-nuenen-best-zelfstandig-kan-blijven~a110f519/ 

[3] https://www.ed.nl/eindhoven/eindhovenaren-gaan-meer-belasting-betalen-na-fusie-met-nuenen~a453068d/ 

 

Beantwoording: pdfOpgedrongen_herindeling_Nuenen_beantwoording_17-07-2018.pdf