Statenvragen Meer toezicht en handhaving om zwerfafval tegen te gaan

PVV Brabant wil dat provincie meer werk maakt van bestrijding zwerfafval

IMG 20201102 WA0006

Burgers in Brabant worden meer en meer geconfronteerd met zwerfafval in de openbare ruimte, een ontwikkeling die ook door de PVV wordt gesignaleerd.

Woordvoerder Maikel Boon: "Al dat zwerfafval in Brabant is inmiddels een gigantisch probleem en ook de provincie heeft ermee te maken, vanwege de grote hoeveelheden troep langs onze provinciale wegen. Al dit afval is vele malen schadelijker voor natuur en milieu dan het zogenaamde stikstofprobleem, kijk alleen al naar de landbouwdieren die ieder jaar overlijden doordat versnipperd zwerfvuil in de voedselketen terechtkomt."

De PVV heeft daarom ook Statenvragen gesteld en wil van het college horen dat de provincie serieus werk gaat maken van het zwerfafvalprobleem. Boon: "De grote hoeveelheid zwerfafval bewijst dat de softe aanpak niet werkt. Daarom wil de PVV dat er VEEL meer wordt ingezet op handhaving en toezicht en de juridische grenzen mogen daarbij opgezocht worden om de hufters aan te pakken en flink te bestraffen.

 

Geacht college,

Veel burgers in Brabant ergeren zich aan de toenemende hoeveelheid zwerfafval in het Brabantse buitengebied.[1] De PVV wil dat er meer ingezet wordt op toezicht en handhaving om zwerfafval lang tegen te gaan.

Hierover de volgende vragen:

1. In de provincie Gelderland is een proef gestart om zwerfafval langs de provinciale weg in kaart te brengen en te bekijken of het ‘zinvol is om structureel zwerfafval op N-wegen op te ruimen en hoe zwerfafval voorkomen kan worden’.[2] Kan het college aangeven of in Brabant ook een dergelijke monitoring van zwerfafval langs provinciale wegen bestaat? Zo nee, ziet het college een mogelijkheid om het Gelderse voorbeeld te volgen en het zwerfafval langs provinciale wegen in Brabant in kaart te brengen?

2. Afgelopen april is de provincie in samenwerking met de gemeente Oss een campagne[3] gestart tegen zwerfafval op de N329. Aan deze campagne zit ook een enquête gekoppeld[4]. Kan het college aangeven wat de resultaten van de enquête waren en wat het concreet heeft opgeleverd in de strijd tegen zwerfafval?

3. Kan dit college aangeven welke maatregelen de provincie treft om zwerfafval tegen te gaan?

4. Is het college het met de PVV eens dat het probleem van zwerfafval vooral te lijf moet worden gegaan met toezicht en handhaving en minder aan de hand van facebookcampagnes en enquêtes? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt dit college de mening van de PVV dat er veel meer ingezet moet worden op toezicht en handhaving om zwerfafval langs provinciale wegen tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?

6. Is dit college bereid om de juridische grenzen op te zoeken qua toezicht en handhaving om zwerfafval langs provinciale wegen tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?

7. Deelt dit college de mening van de PVV dat zwerfafval schadelijker voor het milieu is dan het zogenaamde stikstofprobleem? Zo nee, waarom niet?

8. Vanaf de jaren negentig is de traditionele functie van de kantonnier die, vanuit zijn woning, gelegen aan het wegvak, met zijn fiets, schop en bezem, zijn wegvak hoogstpersoonlijk onderhield, geleidelijk aan veranderd[5]. Kan het college aangeven of het wellicht niet mogelijk zou zijn om de taak van de kantonnier opnieuw – in een hedendaagse variant – vorm te geven, zodat de provinciale wegen verschoond blijven van zwerfafval?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

[1] https://www.bd.nl/brabant/zwerfafval-in-brabant-van-bankstellen-in-het-bos-tot-uitpuilende-containers~a55fb8ba/ 

[2] https://afvalonline.nl/bericht?id=31985 

[3] https://www.facebook.com/provincienoordbrabant/photos/a.10150522243512184/10158157252282184/?type=1&theater 

[4] https://app.maptionnaire.com/nl/8241/?fbclid=IwAR0kyOwMe5ofv5KRcA06lRmbza8gHevsRvrdkwh48blHlKjFZeeyFwYYYnU 

[5] https://www.brabant.nl/handlers/SISModule/downloaddocument.ashx?documentID=5226 

 

Beantwoording: pdfBeantwoording_schriftelijke_vragen_PVV_Noord-Brabant_over_Meer_toezicht_en_handhaving_om_zwerfafval_tegen_te_gaan.PDF