PVV: Subsidie oplaadpalen volstrekt belachelijk

De PVV is enthousiast over oplaadpalen voor fietsers. Een prima middel om meer toeristen te lokken en wellicht is er wat minder autogebruik en zeer vervuilend brommer- en scootergebruik te realiseren in onze mooie provincie.
De PVV stelt dan ook voor dat detailhandel- en horeca-ondernemers oplaadpalen zonder vergunning kunnen plaatsen door erkende installateurs en dat eventuele reclame-uitingen op deze palen precariovrij geplaatst kunnen worden. Uiteraard kunnen hier voor ook gewone buitenstopcontacten gebruikt worden, want die doen precies hetzelfde als de oplaadpaal!
De door de Provincie Noord Brabant gegeven subsidie van € 100 per stuk voor oplaadpalen bij bedrijven is volstrekt belachelijk. Een buitenstopcontact van hooguit enkele tientjes volstaat en daar hoeft geen publiek geld ingestoken te worden.
 
Statenvragen van Harry van den Berg (PVV) aan Gedeputeerde Staten:
 
 

De PVV is groot voorstander van het fietsen in Brabant. Het liefst gewoon met de benen, maar wij zijn zeker niet tegen het "elektrisch fietsen" en zien hier in een mogelijkheid om de luchtkwaliteit en mobiliteit een klein beetje te verbeteren en daarnaast is het zeer aantrekkelijk voor het toerisme.

Wat ons betreft kan ieder bedrijf vergunningvrij door een deskundig bedrijf een buitenstopcontact laten plaatsen en het een fietsoplaadpunt noemen. Het bericht1 dat er aan bedrijven die een peperdure paal plaatsen 100 euro belastinggeld geschonken wordt gaat ons echter veel te ver. Wij willen daarom antwoord op de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van het feit dat een oplaadpaal, zoals door de provincie gesubsidieerd in het project "probeer een e-bike" (1), niet veel meer is dan een "opgeleukt" gewoonbuitenstopcontact?

  2. Vindt het college een subsidie van 100 euro voor een peperdure oplaadpaal (ca. € 500-1000) bij bedrijven van minimaal 20 werknemers, waar een standaard buitenstopcontact van enkele tientjes2 hetzelfde werk kan verrichten, een verantwoorde besteding van belastinggeld?

  3. Is het college het met de PVV eens dat dit verbrassen van belastinggeld onmiddellijk gestopt dient te worden? Zo nee, waarom niet?

1http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/februari/10/ebike_gaat_brabantbreed/

2http://www.electroshop.nl/products/Gira-buitenstopcontact-waterdicht-wit.html


Antwoorden van GS:

 20110511_oplaadpalen_antwoorden.pdf