PVV: snoepreisje naar Lille verspilling van belastinggeld

Een grote delegatie van Brabantse gemeenten en Provincie gaat op 19 en 20 april op bezoek in Lille in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018, waar zij de gelegenheid hebben “om van de ervaringen van de stad te leren en om de impact van de titel Culturele Hoofdstad in de stad te zien en te voelen”.

Volgens Mariëtte Frijters, vicefractievoorzitter van de PVV Noord-Brabant is dit bezoek des te opmerkelijker, daar in 2008 reeds een bezoek aan Lille is gebracht in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. “Als het programma gevolgd gaat worden, zal deze delegatie niet meer zien en voelen dan het bestek van het aangeboden diner, de gratis aangeboden drankjes en het luxe hotelbed”, zegt zij.

De PVV is van mening dat dit soort reisjes niet past in deze tijd van bezuiniging. De Statenfractie van de PVV heeft dan ook al direct afgezien van deelname. De SP in de Bredase gemeenteraad is eenzelfde mening toegedaan en heeft ook aangegeven niet mee te willen werken aan dit soort snoepreisjes. Mariëtte Frijters: “De Statenfractie van de SP, tot de coalitievorming een fel tegenstander van Brabantstad Culturele Hoofdstad, is 180 graden gedraaid. In tegenstelling tot de PVV is de SP nu een pleitbezorger van een megalomaan project, dat de belastingbetaler 100 miljoen euro gaat kosten en de voorgenomen bezuinigingen van 5 grote steden nog meer onder druk zal zetten”.

Reden voor de PVV om Statenvragen te stellen over dit snoepreisje.

 

Op 3 maart is door de stuurgroep 2018Brabant een uitnodiging verzonden voor een werkbezoek aan Lille op dinsdag 19 en woensdag 20 april as. in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018. Deze uitnodiging is gericht aan de Colleges en Raden van Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten Noord-Brabant.
Het voorgenomen bezoek aan Lille brengt ons tot de volgende vragen.

  1. Welke concrete doelstellingen voor Noord-Brabant wil de stuurgroep met deelname aan dit werkbezoek bereiken?

  2. Kunt U aangeven welke personen meereizen, hoe hoog de kosten van dit bezoek per persoon zijn, en wat de totale kosten van dit bezoek bedragen? Kan het college ook aangeven uit welk budget deze kosten worden betaald? Zo nee, waarom niet?

  3. In het kader van kandidaatstelling voor Culturele Hoofdstad 2018 hebben vrij recent onder andere een delegatie van de Provincie en stad Utrecht1 en de artistiek leider van Maastricht Culturele Hoofdstad 20182 ook een bezoek aan Lille gebracht. Is de eventuele kennis over Lille uitgewisseld? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, waarom niet?

  4. Is het correct dat de stuurgroep 2018Brabant in september 2008 ook al een bezoek heeft gebracht aan Lille in het kader van Brabantstad Culturele Hoofdstad 20183? Zo ja, wat heeft dat opgeleverd aan kennis en waarom is een hernieuwd bezoek volgens u nodig?

  5. Zelfs de SP in de gemeenteraad Breda is met de PVV van mening dat het hier om een snoepreisje gaat. 4Hoe denkt u bij de Brabantse burger de gedachte weg te kunnen nemen, dat het hier niet om een gesubsidieerd snoepreisje zou gaan, maar om een nuttige activiteit?

  6. Deelt het College de mening van de PVV dat dit soort opeenvolgende bezoeken aan eenzelfde stad een verkwisting is van belastinggeld? Zo ja, bent u bereid af te zien van dit bezoek aan Lille? Zo nee, waarom niet?

Mariëtte Frijters

Statenlid PVV Noord-Brabant

 

Antwoorden van GS:  20110511_snoepreis_Lille_antwoorden.pdf


1http://afdelingbis.blogspot.com/2008/02/raad-en-staten-studeren-lille-ccoe-2004.html

2http://www.zuiderlucht.eu/guido-wevers-op-verkenning-in-lille

3http://www2.breda.nl/index.php?simaction=content&mediumid=24&pagid=1108&stukid=54059

4http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/46912/2011-04-04/deel-gemeenteraad-breda-op-werkbezoek-naarlille