Statenvragen landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's)

Op 29 maart 2011 zijn er ontheffingen verleend voor lopende zaken met betrekking tot verplaatsingen van de intensieve veehouderijen naar Landbouwontwikkelingsgebieden (hierna: LOG’s) in Brabant. Als gevolg van de verleende ontheffingen zijn een aantal stukken gepubliceerd op de website van de provincie waaruit blijkt dat de provincie actief gronden gekocht heeft in de zogenaamde Landbouwontwikkelingsgebieden. Sommige van deze gronden zijn doorverkocht aan de agrarische industriëlen die de megastallen exploiteren. Uit de stukken blijkt, tot grote verbazing van de PVV, dat de provincie een financieel risico loopt indien er geen ontheffing wordt verleend.
De PVV Brabant constateert dat deze actieve grondpolitiek niet alleen verkwisting van belastinggeld is, maar dat dit ook een schijn van belangenverstrengeling oproept. De PVV sluit niet uit dat dit gevolgen heeft voor de juridische houdbaarheid van de verleende ontheffingen. Daarom heeft de PVV opheldering gevraagd aan Gedeputeerde Yves de Boer en hem gevraagd alle aanvragen voor megastallen af te wijzen.

 Statenvragen Martijn Kap, Statenlid PVV Noord-Brabant:

Op 29 maart 2011 zijn er ontheffingen verleend voor lopende zaken met betrekking tot verplaatsingen van de intensieve veehouderijen naar Landbouwontwikkelingsgebieden (hierna: LOG's) in Brabant. Zoals bekend is de PVV geen voorstander van megastallen, omdat bij deze bedrijven het optimaal uitbuiten van dieren centraal gesteld wordt. Door de verleende ontheffingen voor de megastallen wordt de leefbaarheid van het landelijke gebied, en in LOG Graspeel in het bijzonder, aangetast. Voorts is de PVV voorstander van een integer en transparant bestuur dat elke schijn van belangenverstrengeling tracht te voorkomen. Als gevolg van de verleende ontheffingen zijn een aantal stukken gepubliceerd op de website van de provincie waaruit blijkt dat de provincie gronden verworven heeft in de LOG's. Eén van deze stukken is als bijlage bijgevoegd. Dit geeft aanleiding tot het stellen van de volgende vragen.

  1. Klopt het dat de provincie inderdaad eigenaar is van gronden in LOG's? Zo ja, kunt u de PVV fractie een overzicht geven van deze gronden? Zo nee was er de afgelopen 5 jaar sprake van privaatrechtelijke eigendommen van de provincie in de LOG's en wat is de reden dat dit inmiddels verkocht is?

  2. Indien u een van voorgaande vragen met ja heeft beantwoord kunt u aangeven waarom het noodzakelijk was om deze gronden in eigendom te verwerven? Bent u het met de PVV fractie eens dat niet in redelijkheid staande kan worden gehouden dat dit geen verkwisting van belastinggeld is? Zo nee waarom vindt u dat deze astronomische bedragen geen verkwisting zijn en betekent dat, dat u nog steeds gronden in LOG's wilt verwerven?

  3. Indien u een van de vragen onder punt 1 met ja heeft beantwoord kunt u aangeven waarom voor bepaalde agrarische ondernemers wel grond gekocht is en voor andere bedrijven niet? Deelt u de mening van de PVV dat op deze wijze met twee maten gemeten wordt en dat de provincie zich helemaal niet met dit soort grondpolitiek in LOG's moet bemoeien? Zo nee waarom niet en betekent dit dat er ook voor andere bedrijfstakken grond in het LOG is aangekocht?

  4. Indien u een van vragen onder punt 1 met ja heeft beantwoord constateert de PVV fractie dat de provincie een privaatrechterlijk financieel belang heeft om bestuursrechterlijk een ontheffing te verlenen. Bent u het met de PVV eens, nu uit de bijlage blijkt dat de provincie een financieel risico loopt, dat dit een schijn van belangenverstrengeling is die grenst aan misbruik van macht of te wel détournement de pouvoir? Zo nee waarom niet en kunt u gemotiveerd aangeven waarom financiële belangen geen enkele rol hebben gespeeld in het besluit om een ontheffing al dan niet te verlenen?

  5. Bent u het met de PVV fractie eens dat dit algemene beginsel van behoorlijk bestuur juridisch gevolgen kan hebben voor de instandhouding van de afgegeven ontheffingen? Zo nee waarom niet?

  6. Indien u van mening bent dat de provincie geen gronden in LOG's in eigendom heeft en ook niet heeft gehad, hoe verklaart u dan dat dit in de bijlage en andere stukken wel genoemd is? Kunt u in dat geval ook aangeven waarom ambtenaren van de provincie naar gemeenteambtenaren toe wel hebben aangegeven dat de provincie in LOG's grond verworven heeft?

    Indien u van mening bent dat de provincie geen gronden in LOG's in eigendom heeft en ook niet recent heeft gehad, behoudt de PVV fractie zich het recht voor om een diepgaand onderzoek te doen naar de actuele en historische kadastrale situaties in deze gebieden.
    De PVV Brabant roept GS op om terug te komen van haar eerdere beslissing en alsnog alle lopende aanvragen voor megastallen af te wijzen. Overigens is het aanvragen van de ontheffing voor de verplaatsers, conform onze Verordening ruimte, een verplichting van de gemeenten. Veel gemeenten staan echter niet achter de realisatie van megastallen in hun gemeente maar hebben puur om de planschade af te wentelen een verzoek bij de provincie ingediend. Daarover heeft de PVV de volgende vraag
    .

  7. Bent u van mening dat nu de gemeenten hun door de provincie opgedragen reconstructietaken (in dit geval het vestigen van megastallen) uitvoeren het onterecht is indien de gemeenten alleen voor de planschadeclaims van omwonenden opdraaien? Zo nee, vindt u dat dergelijke planschadeclaims in redelijkheid geweigerd kunnen worden indien u gemeenten verplicht om, op straffe van een aanwijzing, uw beleid over te nemen?


Statenvragen met bijlage:

 20110502_LOGs.pdf