PVV Noord-Brabant: Uitspraak Gedeputeerde Iding: een bestuurder onwaardig.

De PVV in Noord-Brabant is van mening dat de uitspraak van Gedeputeerde Iding een bestuurder onwaardig is. Op de website van Omroep Brabant staat te lezen dat hij van mening is dat minister Verhagen zich schuldig maakt aan minachting van de Brabanders. Hij reageert hiermee op de beslissing van de minister om door te gaan met proefboringen naar schaliegas. Mariëtte Frijters-Klijnen, vicevoorzitter PVV Provinciale Staten en sinds kort ook lid van de Eerste Kamer, reageert als volgt: "Gedeputeerde Iding lijkt te blijven steken in zijn rol als lid van een protestpartij. Gezien zijn uitspraak heeft hij geen oog voor zijn verantwoordelijkheid als bestuurder om bruggen te slaan tussen provincie en rijk. Het gaat om een beslissing van het kabinet, een beslissing die onder ministeriële, en niet onder provinciale verantwoordelijkheid valt. Door dit te kwalificeren als minachting van de Brabanders, geeft Iding blijk van kortzichtigheid en gebrek aan bestuurlijk inzicht".
Reden om hierover Statenvragen te stellen:

Geacht college,

Het provinciebestuur van Brabant wil, voordat in Brabant proefboringen naar schaliegas plaatsvinden, eerst meer duidelijkheid over de risico's. Formeel heeft de provincie in dit stadium geen bevoegdheden. Wel heeft Gedeputeerde Iding gereageerd op de bevoegdheden van de verantwoordelijke Minister.

1. Bent u op de hoogte van het artikel op de website van Omroep Brabant?[1]

2. Geeft het artikel de uitlating van gedeputeerde Iding: "Hij vindt dat de minister zich schuldig maakt aan minachting van de Brabanders" op een juiste wijze weer? Indien dit niet het geval is, kunt u dan aangeven wat hij wel gezegd heeft?

3. Namens wie heeft de gedeputeerde het woord gevoerd? Wordt de uitlating "Hij vindt dat de minister zich schuldig maakt aan minachting van de Brabanders" gedeeld door het college, ook als hij dat op persoonlijke titel heeft gedaan?

4. Hoe zou u de uitlating van de heer Iding, indien hij namens het college van Gedeputeerde Staten sprak, willen kwalificeren?

5. Op welke wijze past de uitlating van de heer Iding in het motto van uw college: 'Tien voor Brabant'? Deelt u de mening van de PVV dat de heer Iding met zijn uitlating een onvoldoende scoort voor Brabant?

6. Bij een aantal lopende en toekomstige dossiers is het college van Gedeputeerde Staten afhankelijk van een goede samenwerking en verstandhouding met de regering. Bent u het eens met de PVV dat een dergelijke uitlating het aanzien van het college bij de minister en daardoor bij de regering schaadt? Kunt u aangeven welke uitwerking een dergelijke uitlating op de verstandhouding tussen de Regering en de Provincie kan hebben?

7. Wat gaat u er aan doen om de schade in de verhoudingen, zowel persoonlijke als bestuurlijke, te herstellen?

8. Is het college of de heer Iding bereid om openlijk excuses aan de Minister te maken?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie,

M.A.J.L. Frijters-Klijnen

[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/1564941143/Maxime+Verhagen+minacht+Brabanders.aspx