PVV: windmolens in schitterend natuurgebied van de zotte!

De PVV-fractie in Noord-Brabant kan bijna niet geloven dat er bestuurders zijn die maar liefst 150 meterhoge windmolens willen plaatsen in de schitterende omgeving van Oisterwijk en Oirschot.
 
Statenlid Harry van den Berg: “De klimaatkerk van Al Gore kost onze fraaie provincie niet alleen heel veel geld, het vernielt ook nog eens de prachtige natuur!”  Hij vindt de windmolens al niks omdat ze “alleen op subsidie draaien”, maar de “verschrikkelijke verminking van het landschap” vindt hij mogelijk nog erger.
 
Hij vervolgt: “In een tijd waarin er tal van veelbelovende projecten zijn op het gebied van elektriciteitsopwekking met thorium, algen en de zon is het bizar om nog volstrekt achterhaalde windmolens te plaatsen. Gezien de subsidiestromen kan ik mij heel goed voorstellen dat Essent maar al te graag zo’n windpark wil bouwen, maar om hier nog belastinggeld aan te spenderen is van de zotte”.
 
Harry van den Berg heeft onderstaande vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant over dit onderwerp.

‘s-Hertogenbosch, 26 juni 2011
 
Betreft: Windmolenpark Oirschot-Oisterwijk
 
Vragen van de PVV- Statenfractie Noord Brabant op grond van art. 3.2 van het Reglement van Orde aan Gedeputeerde Staten.
 
 
Geacht college,
 
De plannen die er zijn voor de plaatsing van 150 meter hoge windmolens is een regelrechte nachtmerrie voor het landschap in de Kampina. De PVV vindt dat er onmiddellijk gestopt moet worden met het landschapsvervuilende en achterhaalde windmolenidee[1] en dat investeren in duurzame energie op een andere wijze veel beter kan.
 
De PVV heeft de volgende vragen aan GS:
 
1                    Is GS op de hoogte van de plannen voor 150 meterhoge windmolens op de gemeentegrens van Oisterwijk en Oirschot[2]?


2                    Volgens het ontwerp-bestemmingsplan[3] heeft overleg met de provincie plaatsgevonden en heeft de provincie geen bezwaar tegen de plannen. Waarom heeft de provincie geen bezwaar terwijl er wél grote nadelige gevolgen – zoals het feit dat de windmolens vanuit natuurgebied de Kampina te zien zullen zijn - aan dit windmolenpark kleven?


3                    Volgens dit ontwerp-bestemmingsplan heeft ook de BMF geen bezwaar tegen deze plannen? Is het u bekend waarom deze door de provincie rijkelijk gesubsidieerde organisatie geen bezwaren zou hebben, terwijl windmolens wél grote nadelige gevolgen hebben voor natuur, landschap en fauna? Deelt u onze mening dat het BMF daarmee louter in de pas wil lopen van de ‘klimaatdoelstellingen’ en blind is voor andere ecologische waarden? Zo nee, waarom niet?


4                    Volgens het toetsingsadvies MER voor dit windmolenpark is het niet duidelijk wat het aanvaringsgevaar van de windmolens voor vleermuizen is.[4] Waarom laat u desondanks dit windmolenpark toe en neemt u dit onnodige dierenleed voor lief?

5                    Ook stelt dit toetsingsadvies MER dat het instandhoudingsdoel van de Taigarietgans in het geding is en stelt: “De incidentele aanvaringen vormen geen bedreigingen voor behoud op populatieniveau, temeer omdat voor deze soort geen uitbreidingsdoel is geformuleerd.” Waarom is er enkel oog voor het bureaucratisch geformuleerde ‘populatieniveau’ en niet voor het onnodige dierenleed wat deze windmolens veroorzaken? Zijn de eventuele risico’s van aanvaringen door grotere vogels zoals ganzen voor het verkeer op de A58 ook onderzocht?

6                    Kan GS voorkomen dat deze plannen doorgang vinden, zo nee, waarom niet?


7                    Is GS met de PVV van mening dat windmolens het landschap ernstig verminken? Zo nee, waarom niet?


8                    Is GS op de hoogte van het feit dat er voor 25 miljard  (en door slijtage nog eens zo’n 36 miljard daar bij) euro geïnvesteerd moet worden in landschapsvervuilende windmolens om een zelfde opwekkingscapaciteit te verkrijgen van een kerncentrale die 5 miljard kost[5]?


9                    In de laatste commissievergadering Ecologie en Handhaving gaf gedeputeerde Iding bij de behandeling van de kaderbrief aan dat er vooralsnog alléén in West-Brabant windmolenprojecten op de planning staan. Waarom heeft de gedeputeerde dit project niet genoemd?


10                 Gedeputeerde Iding gaf tevens aan dat er een globale verkenning zal plaatsvinden van de mogelijkheden van windenergie in Brabant. In hoeverre past dit project binnen de globale verkenning?

11                Volgens de ruimtelijke onderbouwing van dit windmolenpark zijn de plannen nodig om als provincie te voldoen aan het zogenaamde ‘BLOW-akkoord’: “Het geïnstalleerde vermogen van de windturbines is van belang voor het realiseren van het BLOW-akkoord en de verplichting die de provincie Noord-Brabant daarin op zich heeft genomen om 115 MW aan windenergievermogen te bouwen voor 2010.”[6]
Is deze bewering juist dat dit windmolenpark noodzakelijk is om als provincie te voldoen aan deze verplichtingen? In hoeverre zijn deze verplichtingen behaald en is daar een evaluatie van beschikbaar?
 
De ruimtelijke onderbouwing bevat verder het volgende doel: “De 5 windturbines produceren samen “groene” stroom voor ruim 8.000 huishoudens; goed voor ca. 47% van het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens samen in de betrokken gemeenten.”
In hoeverre is deze claim wetenschappelijk onderbouwd en is hierin ook meegewogen dat windenergie geen constante factor is en er bij onvoldoende wind o.a. gasturbines met een veel slechter rendement (en CO2-uitstoot) opgestart moeten worden? Zo ja, kun u deze berekeningen overleggen?
 
Ook stelt de ruimtelijke onderbouwing dat “Windenergie leidt niet tot (nucleair) afval of vervuiling.” Deelt GS onze mening dat deze claim slechts ten dele waar is omdat – zoals beschreven in de vorige vraag – ook extra ‘grijze energie’, waaronder kernenergie, nodig is om het instabiele aanbod van windenergie op te vangen? Zo nee, waarom niet?
 
Verder baseert de ruimtelijke onderbouwing zich op de Uitvoeringsnota windenergie bant voor de wind’. Waarom wordt actueel beleid gebaseerd op een oude nota uit een vorige bestuursperiode en staat GS nog achter de uitgangspunten van deze uitvoeringsnota?
 
12                Kan GS, gezien de – in onze ogen onterechte en door indoctrinatie veroorzaakte – maatschappelijke onrust rondom kernenergie dan op zijn minst de achterhaalde windmolenprojecten als deze stopzetten totdat veelbelovende ontwikkelingen rondom thorium en andere schone energiebronnen in de komende jaren wellicht soelaas bieden in het energievraagstuk? Zo nee, waarom niet?
 
Hoogachtend,
 
Harry van den Berg
PVV-fractie Noord-Brabant


[1] http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/04/tegenwind/
[2] http://bd.nl/nieuws/oisterwijk/oisterwijk-twijfelt-over-windturbines-langs-a58-1.96499
[3] http://ro-online.robeheer.nl/0823/A905F55D-67DE-4479-A1AD-E25E6F901D40/t_NL.IMRO.0823.BPBGwindpark2010-ONTW.pdf
[4] http://docs1.eia.nl/mer/p25/p2521/a2521ts.pdf
[5] http://www.atoomstroom.nl/documents/VK_25-9-2009_p11.pdf
[6] http://www.oisterwijk.nl/Docs-internet/Bouwen%20en%20Wonen/Bestemmingsplannen%20en%20projecten/Bestemmingsplan%20buitengebied/Onderzoeksrapporten/Windmolenpark/100128%20Kattenberg-Reedijk%20Ruimtelijke%20Onderbouwing%2010210.pdf
 
------------------------------