PVV Noord-Brabant hekelt 6 ton provinciale subsidie voor Muzieklab

De PVV Noord-Brabant is verontwaardigd over de €600.000 subsidie die de organisatie Muzieklab ontving in 2012. Aanleiding is onder meer een krantje dat Statenleden ontvingen, de eerste editie van een blad dat deze organisatie verspreidt om te vertellen wat er de afgelopen 4 jaar is bereikt.

In dat krantje hekelt Muzieklab de bezuinigingen op cultuursubsidies, die vooral te danken zouden zijn aan populistische politieke stromingen die elke euro besteding aan cultuur weggegooid geld zouden noemen.

Reden voor de PVV Noord-Brabant om uit te zoeken welke bijdrage Muzieklab heeft voor de Brabantse belastingbetalers, door wie zij immers rijkelijk worden gesponsord. "Deze organisatie heeft duidelijk tijd en geld teveel", aldus Statenlid Van der Kammen van de PVV Noord-Brabant. "In plaats van zich bezighouden met de ontwikkeling van muziektalent, een activiteit waarvoor ze vele tonnen subsidie krijgt, houdt deze organisatie zich kennelijk liever bezig met politiek bedrijven. Aan valse noten geen gebrek, maar daar worden ze door de belastingbetaler niet voor betaald."

Daarnaast lijkt het er sterk op dat Muzieklab zich niet houdt aan de subsidievoorwaarden van de Provincie. Redenen genoeg voor de PVV om Gedeputeerde Staten om opheldering te vragen en deze te verzoeken de subsidie onmiddellijk stop te zetten. Onderstaand de Statenvragen:

Geachte college,

 

Afgelopen week ontvingen wij per Statenlid maar liefst twee identieke papieren exemplaren van de eerste editie van het 'MLBulletin', het papieren krantje van het Muzieklab Brabant.

 

Op de voorpagina is te lezen: "Voor u ligt een verslag van de werkzaamheden die Muzieklab (officieel Stichting Muziekwerkplaats Brabant) de afgelopen vier jaar heeft geïnitieerd en ondersteund. Na alle onduidelijkheid over onze toekomst, vinden we het van belang om te laten zien wat MLB in de afgelopen periode allemaal heeft bereikt en waar we voor staan. Daarbij willen we in dit MLBulletin ook kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst."

 

Even later treft de lezer een uiteenzetting waarin Muzieklab op zeer eenzijdige wijze politiek bedrijft, zoals bijvoorbeeld "De nieuwe politieke wind die in 2010 kwam opzetten en die doordrenkt was van een populistische moraal, ......", "Hoewel ook op provinciaal niveau de opkomst van het populisme merkbaar was, .... ". Muzieklab probeert in dit stuk een zeer tendentieus beeld neer te zetten van de populistische politieke stroming die alles wat met cultuur te maken heeft slecht zou vinden, maar gelukkig bij de Provincie een aardige en goedgeefse gedeputeerde op haar pad tegenkomt die de subsidie graag en met gulle hand wil blijven geven.

 

Muzieklab noemt zichzelf een organisatie voor Concept & Talent Development in Music.

 

Inzage in het subsidieregister van de Provincie Noord-Brabant leert dat Muzieklab in 2012 € 600.000 aan subsidie kreeg. Ook in 2010 was er al een flink bedrag aan subsidie, namelijk €72.398.

 

Een en ander leidt tot de volgende vragen:

 

1. Is het juist dat Muzieklab in 2012 €600.000 subsidie heeft gekregen? Hoeveel subsidie kreeg Muzieklab in 2011? En hoeveel in 2008 en 2009?

 

2. Kan het College aangeven voor welke activiteiten ten bate van de Brabantse belastingbetalers Muzieklab subsidie krijgt? Zo nee, waarom niet? Welke prestatieafspraken zijn er gemaakt met Muzieklab? Graag zien wij per jaar vanaf 2008 een uiteenzetting.

 

3. Is het College het met de PVV eens dat het beste talent boven komt drijven en aan de top belandt in een omgeving waar je niet in de watten (lees: tonnen aan subsidiegeld) wordt gelegd? Zo nee, waarom niet?

 

4. Is het College het met de PVV eens dat een organisatie die zichzelf de kerntaak Concept & Talent Development in Music toedicht zich niet op kosten van de belastingbetaler eenzijdig met politiek moet bezighouden? Zo nee, waarom niet?

 

5. Acht het College het wenselijk dat door de Provincie gesubsidieerde instellingen zich met politiek bezighouden in plaats van met de activiteiten waarvoor zij door de belastingbetaler worden gesponsord? Zo ja, kan het College een uitleg hierover aan de belastingbetaler formuleren? Hoe luidt die?

 

6. Is het College het met de PVV eens dat organisaties in de culturele sector veel meer in het werk moeten stellen om op eigen benen te staan en veel minder subsidie moeten krijgen? Zo ja, waarom heeft het College gemeend maar liefst €600.000 aan Muzieklab te gunnen? Zo nee, waarom niet?

 

In MLBulletin is geen beeldmerk opgenomen van de Provincie Noord-Brabant (oftewel de belastingbetaler) als belangrijke sponsor. Op de website is enkel na veel zoeken een kleine vermelding van de zwaar betalende sponsoren te vinden, zijnde de Provincie Noord-Brabant, Ministerie van OCW en de gemeente Tilburg. Daarmee voldoet Muzieklab Brabant niet aan de subsidievereisten 2012 van de Provincie, omdat zij in al haar uitingen het beeldmerk moet gebruiken. Er is dus sprake van onrechtmatig verstrekte subsidie .

 

7. Kan het College aan de PVV de subsidiebeschikkingen 2008 tot en met 2012 overhandigen waarin Muzieklab door de Provincie met redenen omkleed wordt gevrijwaard zich aan de verplichtingen in het kader van de subsidievoorwaarden en subsidieverordening te houden? Zo nee, waarom niet?

 

8. Is het College het met de PVV eens dat indien het College geen uitzondering heeft gegeven aan Muzieklab inzake de subsidieverplichtingen, de conclusie gerechtvaardigd is dat Muzieklab zich niet aan de subsidievoorwaarden heeft gehouden? Zo nee, waarom niet?

 

9. Indien de conclusie juist is dat Muzieklab zich niet aan de subsidievoorwaarden heeft gehouden door geen beeldmerk van de provincie op te nemen in nota bene een krant waarin zij uiteenzetten wat zij de afgelopen vier jaar zeggen te hebben bereikt, bent u dan bereid onmiddellijk de subsidie aan Muzieklab stop te zetten en alle onterecht verleende subsidie terug te vorderen? Zo nee, waarom niet?

 

 

 

 

 

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie Noord-Brabant,

 

Patricia van der Kammen