Statenvragen leegstand bedrijventerreinen

Geacht college,

 

Op Omroep Brabant stond gister het bericht dat de leegstand van kantoren in Brabant afgelopen jaar weer flink is gestegen[1]. Tijdens de statenvergadering van 16 november 2012[2] heeft de PVV-fractie het college -niet voor het eerst- nadrukkelijk opgeroepen om de waanzin van bouw van nieuwe bedrijventerreinen in Brabant in verband met de gelijktijdige grote leegstand (op deels verrommelde bedrijventerreinen) te stoppen en daarin de provinciale regie op te pakken. Het College toonde zich doof voor de oproep van de PVV.

Een en ander leidt tot de volgende vragen:

1. Bent u bekend met het artikel op Omroep Brabant over de leegstand van kantoren in Brabant?

Eerder wilde het College ondanks de oproep van de PVV niet ingrijpen op de bouw van nieuwe bedrijventerreinen, en zelfs recent nog werd alweer gesproken over nieuwe bedrijventerreinen in Helmond ten koste van het BZOB-bos.

2. Deelt het College de mening van de PVV dat nieuwe bedrijventerreinen aanleggen terwijl er sprake is van grote kantorenleegstand een onzinnige bezigheid is? Zo nee, waarom niet?

3. Deelt het College de mening van de PVV dat er sprake is van onnodig verspillen van gemeenschapsgeld voor de aanleg van infrastructuur voor nieuwe bedrijventerreinen (zoals wegen en nutsvoorzieningen) en de eventuele bijbehorende uitgaven voor de compensatie van opgeofferde natuur of de uitkoop van bestaande percelen als er tegelijkertijd sprake is van zoveel leegstand? Zo nee, waarom niet?

4. Is het College het met de PVV eens dat zorgvuldig ruimtegebruik impliceert dat hergebruik van bestaande bedrijventerreinen veel beter is dan de aanleg van nieuwe gezien de reeds bestaande infrastructuur en de reeds bestaande gebruiksbestemming van de huidige locaties?

5. Is het College het met de PVV eens dat optimaal gevulde en goed onderhouden bedrijventerreinen veel aantrekkelijk zijn dan halfvolle nieuwe terreinen en half lege verrommelde en verloederde terreinen? Zo nee, waarom niet?

6. Is het College, gezien de meest recente cijfers over leegstand, bereid om alsnog nu met daadkracht en gezwinde spoed aan de slag te gaan en de regie in Brabant op te pakken om de waanzin van de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen te stoppen? Zo nee, waarom niet?

7. Is het College het met de PVV eens dat de kans zeer groot is dat de geplande en financieel ingerekende verhuur van de laagbouwvleugel van het Provinciehuis na de verbouwing niet zal worden gerealiseerd? Zo nee, waarom niet?

8. Is het College bereid om bij de opstelling van de Voorjaarsnota 2014 komend voorjaar een voorziening of risicoreserve in het meerjaren financieel kader op te nemen voor derving van geraamde inkomsten voor de verhuur van de vleugel? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe denkt het College de dekking te realiseren?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie Noord-Brabant,

Patricia van der Kammen

 


[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/191237872/Leegstand+kantoren+in+Brabant+weer+flink+gestegen.aspx

[2] http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderstukken-en-besluiten-ps-en-commissies/ps.aspx?qvd=20130322    Notulen vergadering 16 november 2012 pagina 25, 59, 69