Statenvragen drugsdumping voorjaarsoffensief 2018

Geacht college,

Criminelen in Brabant zijn gestart met een voorjaarsoffensief van drugsdumpingen[1]. Een tsunami van drugsafval rolt over de Brabantse natuur. PVV Noord-Brabant heeft bij dit college verschillende maatregelen[2][3] aangedragen om de pakkans van drugsdumpers te vergroten, maar omdat de voorgestelde maatregelen van de PVV niet worden overgenomen blijft het probleem helaas.

Dit leidt tot de volgende Statenvragen:

1. Heeft dit college er kennis van genomen dat in het Brabantse buitengebied een voorjaarsoffensief met drugsdumpingen is los gebarsten?
2. Kan dit college aangeven hoeveel (drugs) dumpingen er in 2018 zijn ontdekt in het Brabantse buitengebied? Zo ja, kan dit college dit grafisch weergeven op een kaart van Brabant? Zo nee, waarom niet?
3. Kan dit college aangeven hoeveel criminelen de afgelopen 3 jaar zijn betrapt op (drugs) dumpingen? Graag een onderscheid per jaar tussen heterdaad en door opsporingsonderzoek.
4. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 20 april 2018 zei gedeputeerde van den Hout: ”Motie 33, ontraden het plaatsen van camera’s in bossen, dit is nou de zoveelste keer dat dit onderwerp voorbij komt, het is niet gericht en niet te betalen.” Kan dit college aangeven op welke onderzoeken de gedeputeerde zich baseert bij deze uitspraak en kan het college dan ook aangeven hoeveel het volgens gedeputeerde van den Hout zou kosten om camera’s te plaatsen?
5. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 20 april 2018 zei gedeputeerde van den Hout dat camera’s hoogstens een busje achteraf kunnen waarnemen. Deelt dit college de mening van de PVV dat de uitspraak van gedeputeerde onwaar is en dat daardoor de Provinciale Staten verkeerd geïnformeerd zijn omdat er veel meer mogelijk is met camera’s met slimme software, zoals het geven van een melding en/of live beelden doorzenden bij verdachte situaties? Zo nee, waarom niet?
6. Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 20 april 2018 zei gedeputeerde van den Hout dat de ingediende motie 33 onhaalbaar, onpraktisch en niet te betalen is. Kan dit college aangeven wat er onhaalbaar, onpraktisch en niet te betalen is aan ‘een onderzoek naar de kosten van het plaatsen van camera’s in bossen en het buitengebied, daarover in overleg treden met o.a. justitie, politie, gemeenten en natuurbeschermingsorganisaties en met hen bespreken of cameratoezicht in het buitengebied in wetgeving en beleid kan worden gegoten en in hoeverre de provincie hieraan een bijdrage kan leveren, de uitkomsten - inclusief het kostenplaatje - hiervan te rapporteren, zodat PS een afgewogen oordeel kan vellen over de mogelijkheid tot uitbreiding en aanscherping van het (camera)toezicht in bossen en het buitengebied’?
7. Is dit college bereid om te onderzoeken of cameratoezicht uitgevoerd door drones met slimme software een maatregel is om de pakkans van drugsafvaldumpers te vergoten? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Maikel Boon

[1] http://www.omroepbrabant.nl/?news/2773871313/Dagelijkse+kleinschalige+drugsafvaldumpingen+wijzen+op+opmars+kleine+labs,+mogelijk+recordjaar.aspx 

[2] https://www.pvvnoordbrabant.nl/nieuws/moties/1607-motie-cameratoezicht-tegen-drugsdumpingen 

[3] http://www.omroepbrabant.nl/?news/261115562/Leger+inzetten+in+strijd+tegen+dumpen+van+drugsafval+in+natuur,+oppert+PVV++.aspx 

 

Beantwoording: pdfDrugsdumping_voorjaarsoffensief_beantwoording_dd_22-05-2018.pdf