Geacht college,
De PVV heeft met verbijstering kennisgenomen van de rigoureuze maatregel die de provincie heeft doorgevoerd in de gemeente Loon op Zand. Die gemeente heeft van de provincie een eerste boete gekregen van 25.000 Euro omdat ze de bermen op de Van Haestrechtstraat nog niet hebben afgegraven. Bij de aanleg van deze bermen zou verkeerde grond zijn gebruikt waar teveel PFAS en te weinig molmmest in zou zitten[1]. De Van Haestrechtstraat ligt in een grondwaterbeschermingsgebied waardoor er strenge milieueisen gelden. De gemeente is door de provincie gesommeerd om de bermen af te graven. Elke maand dat de gemeente niets doet, kost 25.000 Euro tot een maximum van een ton. De grond zou namelijk niet voldoen aan de eisen die zijn gesteld om het grondwater te beschermen. Er zou door de provincie gesteld zijn dat er geen mogelijkheid zou zijn om van de regels af te wijken. De gemeente stelt echter dat er bij de werkzaamheden meer PFAS uit het gebied is afgevoerd dan aangevoerd en dat de zuiverende werking van de bermen wel verbeterd is, alleen niet met de juiste mestsoort.
Hierover hebben wij de volgende vragen:
Geacht college,
Op 21 november jl. maakte burgemeester Buijs van de gemeente Roosendaal bekend de crisisnoodopvang voor 80 asielzoekers in Roosendaal, die voor drie maanden bedoeld was, met nog drie maanden te verlengen.[1] Volgens het COA zou het bij deze opvang gaan om “circa 80 alleenstaande volwassen mannen”, daarnaast worden diverse maatregelen genoemd die nodig zouden zijn vanwege de fysieke veiligheid[2]. In de raadsmededeling hierover geeft het college van Roosendaal ten aanzien de “vervolgprocedure” aan: “is het college van burgemeester en wethouders al geruime tijd in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers over een meer duurzame oplossing en de verdere uitwerking van een reguliere opvanglocatie nabij Heerle. Er zijn vergaande plannen voor een vluchtelingenopvang voor 4 jaar met een capaciteit voor 300 mensen.” Het college van de gemeente Roosendaal heeft op 6 november jl. aangegeven door te willen gaan met hun plannen voor een AZC aan de Bergsebaan in Heerle[3].
Hierover hebben wij de volgende vragen:
Geacht college,
Recentelijk zijn er verontrustende incidenten gemeld die wijzen op een toename van antisemitisme in onze provincie. Volgens berichten van Omroep Brabant heerst er angst onder de Joodse gemeenschap in Eindhoven, met tientallen meldingen van intimidatie en bedreiging, onder andere op de Technische Universiteit Eindhoven.[1]
De combinatie van deze incidenten duidt op een zorgwekkende trend van toenemend antisemitisme, zowel landelijk als in onze eigen provincie. Het is van groot belang dat wij als Provinciale Staten deze signalen serieus nemen en passende maatregelen overwegen om de veiligheid en het welzijn van al onze inwoners te waarborgen.
Hierover hebben wij de volgende vragen: