Opinieartikel Deelmobiliteit in het landelijk gebied

Bijeenkomst (deel)mobiliteit in het landelijk gebied

Onlangs was er in het provinciehuis de bijeenkomst over (deel)mobiliteit in het landelijk gebied. Een belangrijke bijeenkomst, want er is al jaren sprake van een verschraling van het Openbaar Vervoer in onze provincie, vooral in de kleine kernen. De traditionele buslijnen verdwijnen in rap tempo, vaak door personele problemen, waardoor dorpen steeds meer geïsoleerd raken. Dit heeft grote consequenties, want veel mensen kunnen hierdoor steeds moeilijker van A naar B reizen. Het wordt voor hun steeds lastiger om naar belangrijke afspraken te gaan zoals het werk, het ziekenhuis of simpelweg het afleggen van een familiebezoek. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende oplossingen geopperd. Een daarvan was deelmobiliteit.

Lees meer: Opinieartikel Deelmobiliteit in het landelijk gebied

Opinie: Klimaatverlakkerij rond windturbines langs A16

Volgens de Bredase PvdA-fractievoorzitter Arjen van Drunen en PvdA statenfractievoorzitter Stijn Smeulders zijn de geplande windturbines langs de A16 belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering en voor de energietransitie. Zo stelden zij dat althans in een opiniestuk in BN de Stem begin oktober[1].

De 28 windturbines van maar liefst 210 meter hoogte worden ontegenzeggelijk indrukwekkende staaltjes techniek van formaat. Dat ze zo groot moeten zijn heeft te maken met de energiedichtheid van wind. Je hebt heel veel oppervlakte nodig om een eenheid nuttige energie te kunnen winnen. Dit zelfde principe van oppervlakte geldt ook voor zonnepanelen: voor de dezelfde productie die bijvoorbeeld één grote windturbine levert heb je zo’n 20 voetbalvelden vol zonnepanelen nodig.

Lees meer: Opinie: Klimaatverlakkerij rond windturbines langs A16

Nep-inspraak over asielopvang gemeente Uden is een farce

De gemeenteraad van Uden beslist op 26 mei aanstaande over de huisvesting van asielopvang. In plaats van een normaal volwaardig inspraakproces, waarbij iedere burger het recht heeft om in te kunnen spreken, wordt er een schimmig overlegcircuit in de achterkamertjes opgetuigd.

In het gemeentelijke persbericht wordt gemeld: “Op 18 mei aanstaande wordt het raadsbesluit over de opvang van vluchtelingen voorbereid in een extra commissievergadering. Tijdens deze commissievergadering kunnen inwoners niet inspreken; hiervoor is de avond op 12 mei georganiseerd.”[1] De genoemde avond op 12 mei is echter zeer beperkt toegankelijk, zo meldt het persbericht: “In totaal kunnen er 200 mensen deelnemen aan het gesprek. Mochten er meer mensen zich aanmelden, dan wordt door loting bepaald wie op 12 mei aanstaande aanwezig kan zijn.” Deze beperkte toegang en loting is in strijd met artikel 15 van de geldende Verordening op de raadscommissies, waarin duidelijk staat dat álle burgers spreekrecht hebben in een commissievergadering[2]. De gemeente Uden handelt hier willens en wetens in strijd met haar eigen regels en zet zo de burgers buitenspel. De surrogaatoplossing om middels een steekproef burgers uit te nodigen doet daar niets aan af, zoals aangekondigd in het persbericht: “Daarnaast worden er via een willekeurige steekproef 1.500 inwoners uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek. Deze steekproef zorgt ervoor dat de gemeenteraad in gesprek gaat met een representatieve afvaardiging van de Udense inwoners.”

Lees meer: Nep-inspraak over asielopvang gemeente Uden is een farce

Opinie: De versnelling van het Brabants Energieakkoord doo‏rgerekend

PVV Noord-Brabant heeft “de versnelling van het Brabants Energieakkoord” doorgerekend: zinloos, peperduur en knettergek

Het Brabantse provinciebestuur heeft voorgesteld om de "energietransitie" te versnellen. Deze transitie is bedoeld om energie te besparen en fossiele brandstoffen te vervangen door "duurzame energie", hetgeen een lagere uitstoot van het broeikasgas CO2 moet opleveren en daarmee opwarming van de aarde moet voorkomen. Deze versnelling komt bovenop het "Nationale Energieakkoord voor Duurzame Groei"
 
Dat dit beleid van versnelling volstrekt krankzinnig is, blijkt wanneer je de verschillende maatregelen doorrekent naar de kosten om tot het door het provinciebestuur gewenste resultaat te komen.
In totaal moet er met de Brabantse versnelling 2,8 miljoen ton CO2 per jaar extra bespaard worden. Dit gaat gerealiseerd worden door onder meer isolatie, biomassastook, zonnepanelen, elektrische auto's en windmolens.
 
In de voorlichting en beeldvorming gaat het vaak om windmolens, zon en elektrische auto's. Op basis van het zojuist verschenen IBO (interdepartementabel beleidsonderzoek) rapport "Kostenefficiëntie beleidsmaatregelen CO2-beperking" komen de volgende kosten (verwachte stand 2020) per vermeden miljoen ton CO2 naar voren:

Lees meer: Opinie: De versnelling van het Brabants Energieakkoord doo‏rgerekend

Open brief in reactie op Initiatiefvoorstel Energie voor Brabant

Onderstaand is een reactie van Brabants' PVV statenlid Harry van den Berg op een intiatiefvoorstel van GroenLinks om de energietransitie (lees: nog veel meer windmolens e.d.) te versnellen. Deze reactie is naar enkele andere partijen gestuurd, die werden gevraagd om mee te denken over het initiatiefvoorstel. De PVV heeft dat gedaan en vermoedt dat de initiatiefnemer met de uitkomsten niet blij is....
 
Beste allen,
 
Initiatieven zijn meestal zeer te prijzen. In dit geval wil ik u slechts de volgende linkjes meegeven ter informatie en voor uw oordeelsvorming. Onderaan nog wat algemene opmerkingen:
 
1: Arnold Mulder (Rijks Universiteit Groningen) over het EU-ETS emissiehandelssysteem:
 
2: Ir. Theo Wolters over de kosten van het initiële energiieakkoord 
 
3: Statisticus Bjorn Lomborg over de effecten op het klimaat van alle voorgestelde maatrgelen bij "Parijs"
 
4: (video) Mede-oprichter van Greenpeace over deze organisatie en haar "waarheden", alsmede de onzekerheden in het klimaatonderzoek. Overigens een prachtig half uurtje televisie!
 
5: (video) Marcel Crok, adviseur van Henk Kamp, scheikundige, wetenschapsjournalist en auteur "De Staat van het Klimaat", dat ook door bijvoorbeeld Diederik Samsom werd geroemd, in video's waarin hij de actuele stand van zaken op klimaatgebied doorneemt:
 
6: biomassa, bij Essent/RWE is dat in Geertruidenberg >80% vers gekapt Amerikaans natuurbos met massavernietiging van ecosystemen inhoudt. Goedgekeurd door het Green Gold Label, waarin alle 3 bestuurders werkzaam zijn in de biomassa-industrie en 2 zelfs voor RWE zélf werken: oogst, certificering, verwerking, verbranding en subsidieontvangst in één hand. Hoe schoon is dat?
 
7: mijn column over Greenpeace en klimaatzaken op vrijspreker.nl:
 

Lees meer: Open brief in reactie op Initiatiefvoorstel Energie voor Brabant

Opinie: Greenpeace is het probleem, niet het klimaat

Bjorn Lomborg, Deens wetenschapper, heeft uitgerekend wat alle voorstellen tot 2030, die op de klimaatconferentie in Parijs door alle deelnemers worden ingediend, theoretisch zal opleveren. Het resultaat is ontluisterend: 0,048 graden in 2100 in het meest optimale scenario. Zou je al die maatregelen ook na 2030 voortzetten, dan win je 0,17 graad in 2100: dat is helemaal niets.

Voor de EU rekent hij op een kostenplaatje van 235 miljard euro per jaar voor het gehele klimaatbeleid, ofwel 19.000 miljard euro tot het jaar 2100 met een theoretische, niet daadwerkelijk meetbare temperatuurdemping van 0,05 graden: een ronduit misdadige verkwanseling van onze welvaart.

Lomborg gelooft in een grote invloed van de mens op de opwarming van de aarde en is dus geen “klimaatontkenner”. Hij is een “Ecomodernist”, die stelt dat klimaatmaatregelen zoals zonnepanelen en windenergie peperduur zijn, maar geen effect sorteren. Als we de tientallen miljarden euro’s kostende Nederlandse windenergieplannen nemen, dan zien we dat voor al dat geld een sneue duizendste van een graad wordt bespaard volgens de kengetallen van het VN-klimaatpanel IPCC. Zonne-energie zet even weinig zoden aan de dijk.

Alsof dit nog niet erg genoeg is, worden alle besparingen door zonne- en windenergie teniet gedaan door een andere grote pijler in het Nederlands Energieakkoord: de extreem vervuilende biomassa, dat in werkelijkheid 30-50% méér CO2 uitstoot dan kolen, maar in de boekhouding niet. De vrijgespeelde CO2 is verhandelbaar binnen het ETS-emissiehandelssysteem, waar de peperduur gerealiseerde CO2-certificaten voor een paar euro door een buitenlandse bruinkoolboer kunnen worden opgekocht.

Lees meer: Opinie: Greenpeace is het probleem, niet het klimaat

Het placebo voor de klimaatziekte

Of het nu wel op niet opwarmt, als je de “koorts van de aarde” wilt
bestrijden of voorkomen, dan is het handig de strijd aan te gaan met
middelen die werken.

De Duitse Energiewende is het bekendste voorbeeld van verduurzaming
van de energievoorziening. De effectiviteit van beleid, dat
resulteerde in een door duizenden windturbines verminkt landschap -
waarbij zelfs schitterende heuvel- en bergruggen geofferd werden - en
talloze met zonnepanelen verlelijkte vakwerkhuizen, is bedroevend: in
2014 werd 2,5% van de energiebehoefte door wind en zon gedekt.

Lees meer: Het placebo voor de klimaatziekte

De Transitie van de Jeugdzorg: Het zal je zorg maar zijn!

De transitie van de Jeugdzorg wordt op 1 januari een gemeentelijke verantwoordelijkheid, waar tot op heden het een provinciale taak is. Een van de meest ingrijpende wijzigingen in het zorgstelsel staat voor de deur!

De PVV is niet tegen de overheveling van taken naar de gemeenten (decentralisatie), ook niet tegen de overheveling van jeugdzorg naar de gemeenten. Het principe van één hulpverlener voor een gezin is een goed uitgangspunt, en omdat een gemeente een beter zicht heeft op haar bevolking en de problemen en behoeften daarvan dan het Rijk of de provincie, vinden wij dit een goede zaak.

De manier waarop deze transitie plaatsvindt, kan in onze ogen echter geen goedkeuring wegdragen: te snel, te overhaast, zonder proefprojecten en met veel onduidelijkheid.

Amper 9 maanden voor de transitiedatum blijken  veel belangrijke zaken nog niet te zijn opgelost zoals:

Lees meer: De Transitie van de Jeugdzorg: Het zal je zorg maar zijn!

Strengere fijnstofnorm is een schijnoplossing

In de Provinciale Statenvergadering van 7 februari waren de linkse partijen – met PvdA en SP voorop – verbaasd dat de PVV een amendement steunde van CDA en VVD tegen een strengere fijnstofnorm voor de veehouderij. De PVV is echter nooit een voorstander geweest van een strengere fijnstofnorm. Het verlagen van de fijnstofnorm met slechts 1,2 microgram/m3 was slechts bedoeld als bestuurlijk compromis richting de Brabantse Milieufederatie en zulke symboolpolitiek biedt geen enkele zekerheid voor de volksgezondheid.

Lees meer: Strengere fijnstofnorm is een schijnoplossing

Opinie: Ruit en Noodzaak

De Brabantse wegen hebben te maken met steeds groter wordende capaciteitsproblemen. Om de problemen te verlichten zijn er verschillende projecten gestart, zoals de verbreding van delen van de A58, A27 en gedeeltelijke ombouw van de N65. Indien de economie weer gaat groeien, dan wordt een verder vastlopen van het wegennet voorzien.

Specifiek naar de situatie in en rond Eindhoven kijkend, kunnen we concluderen dat de huidige Randweg nu al niet meer helemaal voldoet. Wat de PVV betreft was daar de Randweg A2-A67 destijds omgebouwd tot een 2x 6 rijstroken tellende snelweg, in plaats van de huidige situatie waarin lokaal en transitverkeer wordt gescheiden.

Lees meer: Opinie: Ruit en Noodzaak

Opinie: Cultuur of Cult-duur?

Het scheppen van een artistieke fantasiewereld kan bijzonder 'cultureel' of 'kunstzinnig' zijn. Maar om volstrekt blind voor de buitenwereld in zo'n fantasiewereld te leven is buitengewoon deerniswekkend.

Helaas is dat nu precies wat de coalitie in het Brabantse Provinciehuis doet als het gaat om cultuurbeleid: terwijl heel Nederland moet bezuinigen, terwijl de laatste miserabele eurocent moet worden omgedraaid, fantaseren zij er lustig verder op los om de 45 miljoen euro die waren gereserveerd voor Eindhoven Culturele Hoofdstad alsnog te besteden aan een artistiek-zweverig nepwereldje, onder het mom van 'cultuur'.

De hamvraag is: wat is cultuur? De andere cruciale kwestie -na het God-zij-dank niet winnen van de titel- is 'wat te doen met de 45 miljoen euro die voor het elitefeest waren gereserveerd?'

Cultuur is een enorm breed begrip, maar laten we ervan uitgaan dat de meeste mensen cultuur wel beschouwen als een begrip dat zaken omvat zoals muziek, film, verenigingsleven, toneel, zang, kunst, amusement, literatuur, musea, sport & spel. Ofwel zaken waarmee mensen hun leven meer zin, inhoud en plezier geven en waarmee het begrip 'samenleving' betekenis krijgt.

Lees meer: Opinie: Cultuur of Cult-duur?

Bespaar 't mooi Brabant 'n tupperware wildernis

Het volgende opiniestuk van statenlid Joyce Kardol verscheen op 26 september jl. op pagina 13 van het Brabants Dagblad:

 

Bespaar 't mooi Brabant 'n tupperware wildernis

In “De Nieuwe Wildernis”, de bioscoopfilm over de Oostvaardersplassen, krijgt de kijker een fascinerend beeld voorgeschoteld van dit natuurgebied. Natuurorganisaties en politici fantaseren ook over het scheppen van zo’n wildernis in Brabant. Maar is zulke maakbare natuur wel een echte ‘wildernis’ en wat betekent dit voor de Brabanders?

‘’De Nieuwe Wildernis’’ is een volledig omheind gebied waarin dieren door natuurorganisaties - met subsidie - zijn uitgezet. Het is dus meer een gesubsidieerd safaripark dan een ongerepte wildernis, met het verschil dat binnen de hekken van de Oostvaardersplassen opgesloten dieren zoals koninkspaarden, runderen en edelherten 's winters sterven door onnodig voedseltekort of het koude winterweer. Van deze ontdekkingstocht zijn spectaculaire filmbeelden te maken, en ik ben ook absoluut benieuwd naar de film ‘’De Nieuwe Wildernis’’, maar het blijft tupperware natuur. Natuurlijk heeft Brabant prachtige natuurgebieden en het groene Brabantse landschap draagt bij aan een klimaat waar de Brabander zich thuis voelt. De plannen van Brabantse politici en natuurorganisaties voor een tupperware wildernis zijn echter vooral een kostenpost voor de Brabantse belastingbetaler.

De plannen om edelherten - met tonnen subsidie - uit te zetten in het Groene Woud en wilde zwijnen toe te staan in het Leenderbos zorgen evenmin voor een wildernis. De edelherten zullen achter gesubsidieerde hekwerken worden gehouden, waardoor het niets meer is dan een veredeld hertenkamp. Ook het feit dat hun populatie alleen middels afschotsafari’s door jagers in stand kan worden gehouden toont aan dat van de ‘’kringloop van het leven’’ geen sprake is, terwijl alternatieven zoals hormoondarten niet worden ondersteund ondanks dat er een zorgplicht is. Voor de wilde zwijnen geldt hetzelfde: ook hier zijn hekwerken noodzakelijk om verkeersongelukken, verspreiding van ziektes m.n. varkenspest en schade aan landbouwgewassen te voorkomen.

Lees meer: Bespaar 't mooi Brabant 'n tupperware wildernis

Opinie: Brabantse Pellet Maatschappij (BPM) haalt biomassa uit Brabantse bossen

Een duurzaam Brabant zorgt zelf voor de duurzame bijstook van biomassa in Brabant. Dat is voor de BPM reden om met Staatsbosbeheer en het Brabants Landschap in gesprek te gaan over de productie van biomassa uit Brabantse bossen. Daarbij worden eerst de bossen in Midden- en West-Brabant gerooid en in een later stadium ook de overige bosgebieden in Brabant.

Volgens een woordvoerder van de BPM wordt er nu in de Amercentrale in Geertruidenberg massaal Amerikaans bos bijgestookt als biomassa, in 2011 ongeveer 2 miljard kilo hout. Deze biomassa wordt gemaakt van circa 2 miljoen Amerikaanse bomen, waarbij het hout via een speciaal procedé wordt verwerkt tot pellets, dat zijn kleine staafjes.

Door de productie vanuit Amerikaanse bossen naar Brabantse bossen te verplaatsen, kan een enorme milieuwinst gehaald worden. “Nu worden in Amerika de bomen gekapt, naar de RWE fabriek in Georgia gereden, van daaruit weer 200 kilometer naar de haven, vervolgens met een stookolie gestookt schip (38 stuks in 2011) de oceaan over naar Dordrecht en dan nog weer door naar de Amercentrale in Geertruidenberg. Je hoeft geen Einstein te zijn om in te zien dat dit niet heel erg milieuvriendelijk is”, aldus de BPM.

Lees meer: Opinie: Brabantse Pellet Maatschappij (BPM) haalt biomassa uit Brabantse bossen